Fem soroll contra el soroll!
Montornès Animal
Montornès és un poble sorollós. Cada dia hem de conviure amb múltiples fonts de contaminació acústica i amb els efectes que comporten en la nostra concentració, actitud i descans. I sembla que no en som prou conscients. Ho podem atribuir a la feina, a problemes familiars... però no ens parem a pensar que part d’aquest malestar i estrès pot venir del soroll al qual estem exposats de manera continuada.
La contaminació acústica està estretament vinculada a la salut mental i agreuja significativament trastorns mentals com la depressió. En un estudi sobre el soroll emès per l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) el 2021, es calcula que 113 milions d’europeus es veuen afectats per una exposició a llarg termini del trànsit diürn i nocturn. 22 milions estan exposats a elevats nivells de soroll provinent del trànsit ferroviari, 4 milions al soroll d’avions i menys d’un milió al de la indústria. L’AEMA apunta que l’exposició a llarg termini al soroll ambiental provoca 12.000 morts prematures i contribueix a 48.000 nous casos de cardiopatia isquèmica cada any a tot Europa. També es calcula que 22 milions de persones pateixen grans molèsties cròniques i que 6,5 milions tenen alteracions de la son. Des de l’OMS indiquen que aquests efectes sobre la salut comencen a produir-se fins i tot per sota dels 50-55 decibels, que són els llindars establerts per la Directiva sobre el soroll ambiental de la Unió Europea. Altres impactes del soroll a Europa són el deteriorament cognitiu en infants, i efectes físics i de conducta en animals.
Malgrat totes aquestes dades, no se’n parla gaire de contaminació acústica. Amb l’objectiu de reflexionar-ne i de demanar mesures a les administracions i empreses responsables, des de Montornès Animal hem posat en marxa la campanya Vivint entre soroll. N’hi ha molts, de focus de soroll al poble, però podríem destacar-ne tres, el primer, la indústria. Montornès està envoltat de fàbriques, moltes a tocar de pisos i cases, i amb horaris de funcionament diaris i nocturns. Caldria que les empreses fessin inversió per a l’aïllament de les instal·lacions i així generar el mínim impacte acústic possible. Una altra de les problemàtiques ve del Circuit de Catalunya, amb nivells de soroll que arriben a municipis com la Llagosta i la Roca, fins i tot. Les molèsties no es limiten només als dies de competició, sinó que van acompanyades dels entrenaments i proves que tenen lloc durant tot l’any, moltes de les quals en cap de setmana, de bon matí i durant tot el dia. El trànsit de vehicles també és un altre factor a tenir en compte, amb el pas de la BV-5001 pel centre de Montornès.
Us convidem a conèixer més a fons la campanya i a expressar les vostres molèsties a través de les nostres xarxes socials (@montornesanimal). Fem soroll contra el soroll!