14-F, prioritats sanitàries per a la nova legislatura al Parlament de Catalunya

Portaveu de la Plataforma en defensa de la sanitat pública al Baix Vallès

El sistema sanitari català ha demostrat que té greus problemes per respondre adequadament a les necessitats de salut de la població i per aconseguir un òptim rendiment social dels recursos que hi dediquem. Aquest fet té a veure amb la forta mercantilització a través de la col·laboració (més aviat parasitació) publicoprivada en les seves diverses formes (Consorcis, fundacions del sistema SISCAT.
 
El proper dia 14 de febrer se celebraran eleccions al parlament de Catalunya, en uns moments d'una pandèmia la Covid 19 que ja dura gairebé un any, on han mort milers de persones a Catalunya i milions a tot el món, especialment gent Gran  en residències, creiem que no era el moment de fer aquestes eleccions sinó de centrar-se a combatre el virus i protegir les persones contagiades i vacunar de manera massiva especialment als més vulnerables.
 
Hem vist que els governs no han estat a l'altura de les necessitats excepcionals que estem patint, planificació, falta de recursos i personal suficient i moltes contradiccions.
 
Ara és un bon moment d'exigir als partits polítics claredat i compromís i decisió a defensar i apostar per una salut i sanitat pública 100x100.
 
Cal recuperar i ampliar les partides pressupostàries, retallades des de l'any  2011 i un pla per a revertir les privatitzacions.
 
Reforçar l'atenció primària i dotar-la de mes pressupost i personal almenys passar del 14% al 25% del pressupost de salut, que al mateix temps que s'arribi al 7% del total del pressupost de la Generalitat ara aquesta en el 5.3%.
 
Un pla de contractació dels milers de sanitaris perduts i augmentar les quotes d'estudiants i places MIR.
 
Desplegar la llei  de sanitat universal perquè ningú quedi exclòs de l'atenció sanitària.
 
Millora en les condicions laborals del personal sanitari i administratiu.
 
Volem un compromís per a nous equipaments necessaris com són un centre d'urgències d'atenció primària ( Cuap) i una Residència pública 100% per al Baix Vallès (a Mollet)
 
Reversió dels concerts privats en hospitals i ambulatoris públics com el de Mollet i les entitats  de base associativa de salut ( Ebas) perquè la gestió sigui directa i democràtica i parar la mercantilització de la nostra salut.
 
Separar la sanitat privada de la pública per a acabar d'una vegada per sempre amb el nefast model públic/privat català.
 
Reduir dràsticament les llistes d'espera amb les llistes d'espera que maten i deriven als pacients cap a la privada pagant 2 vegades.
 
Implantar consells de salut a nivell de centre, zona, municipal, regió sanitària i nacional amb participació de la ciutadania organitzada, agents socials i institucions.
 
I finalment derogar la llei sanitària de Catalunya de 1990. Per tant és necessari que el pròxim parlament iniciï els treballs per a elaborar una nova llei sanitària que contempli aquests objectius.

Edicions locals