Tenim veu. Volem viure amb benestar i dignitat

L'opinió dels lectors

Les persones som éssers vius que naixem, aprenem i madurem. En aquest procés, ha d’existir el dret a una vida digna, a una educació, a uns serveis i a unes prestacions que cobreixin les nostres necessitats pel desenvolupament vital com a persones.

Un d’aquests col·lectius de persones, som la gent gran, que si bé simpatitzem amb aquells col·lectius socials que reivindiquen el dret al treball, que dignifica a les persones amb un salari digne, el dret a l’habitatge i a l’ensenyament públic. També defensem els nostres drets com a col·lectiu i que en alguns casos també afecten a tots els ciutadans i ciutadanes.

En els propers anys el creixement del nombre de persones grans tindrà cada vegada més pes en la població. La gent gran al Vallès Oriental representa el 16,67% de la població (dades de l’any 2019).

Afrontar aquesta realitat és un dels principals reptes que tenim les ciutats i pobles, ja que això suposa una transformació que impacta en tots els afers de la vida i els cicles vitals de les persones.

Per tot això, les administracions (Generalitat, consells comarcals, ajuntaments...) han de prendre consciència dels reptes que suposa el progressiu increment de l’envelliment a la nostra societat, ja que representa un desafiament global i que calen polítiques transversals per fer-hi front.

En aquest sentit, la Comissió Permanent del Consell Consultiu de la Gent Gran del Vallès Oriental, òrgan creat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental, està preparant l’assemblea de la gent gran de la nostra Comarca per aquest any 2021, en la mesura que sigui possible, en funció de la crisi sanitària.

L’eslògan d’aquesta assemblea és “Tenim veu, volem decidir el nostre present i futur per viure amb benestar i dignitat”, amb dos objectius clars: a) Que les administracions locals del nostre territori apliquin polítiques i recursos destinades a la gent gran amb més intensitat i amb més serveis de qualitat i b) Aconseguir la participació social i comunitària de les persones grans: actiu social i sentit vital, atès que aquests són uns dels factors més importants pel benestar de les persones en la vellesa. Volem posar fi a allò que deia la Ponència del 8è Congrés de la gent gran “les persones grans constatem que no tenim ni lloc ni la visibilitat que ens pertoca en la societat que hem ajudat a construir”. Ningú farà res per nosaltres si no som actius com a col·lectiu, defensant, recuperant i millorant allò que ens pertoca.

Mentrestant, volem que el Consell Comarcal impulsi la creació de consells de gent gran en el conjunt de ciutats i pobles de la nostra comarca com a eina de participació i vinculació de les necessitats de la gent gran, així com promoure la creació de regidories de gent gran en els ajuntaments. També creiem que cal treballar una proposta de redacció de Pla Estratègic de lluita contra la solitud no volguda de les persones grans.

Aquesta feina que fem no solament és en benefici de les persones grans, sinó que també per les properes generacions que un dia arribaran a ser grans. Volem potenciar un estat del benestar social, ja que un país que inverteix en la seva gent, és un país que estima.

Comissió Permanent del Consell Consultiu de la Gent Gran del Vallès Oriental
(Magda Bes, Josep Torrecillas, Anna Maria Escursell, Jordi Clua, Imma Riera, Joan Vilarrasa, Rafael Garcia, Rosa M. Collet i Diego Fernández)

Edicions locals