De l'harmonia

Politicòleg

Dissabte vaig tornar a "consumir" espai i poble de Gallecs a la seva festa major. Mentre feia algun dels diversos brindis perduts a la lluna i amarava algun terròs, em tornava a preguntar sobre l'impacte antropitzador que les diverses ànimes que creuem l'AP-7 efectuem sobre el paratge, alguns més formals i instructius relatius a pràctiques esportives i de gaudi de la natura, alguns altres menys formals i de pulsió pantagruèlica com els meus.

També, mirant els confosos estels abandonats al cel, vaig pensar en allò tan bonic de l'harmonia pitagòrica de les esferes de Kepler. He de confessar, però, que allò no em va despistar del meu propòsit lúdic depredador d'aquella nit...
Si reprenc tot plegat amb més lucidesa, em ve al cap certa idea de la política com a harmonia de les necessitats i les voluntats. I si cal tenir una visió de conjunt, a ningú se li escapa que l'afer de Gallecs no està resolt, sobretot si ens atenem a la forta pressió que li exercim pel seu caràcter periurbà i per la seva natura ja tan culturitzada. No podem acontentar-nos amb un consorci que ho resolgui tot i amb una mera qualificació jurídica del territori, cal anar a la pràctica, a l'activitat. En aquest sentit, cal plantejar-se alguna aposta persuasiva, que permeti satisfer necessitats que es cobreixen a Gallecs.
Doncs bé, torno a la idea de l'harmonia: veure les conjuntures i les possibilitats del sistema. Tenim un àmbit totalment deixat de banda i abandonat que ara mateix, des de Mollet es podria treballar amb l'abordament, de nou, del POUM: el Besòs. Defensar Gallecs implica, forçosament, mirar al seu voltant i defensar també altres espais degradats com la llera del nostre riu. Aquesta actuació permetria alliberar Gallecs de part de la pressió que li exercim amb el nostre ús col·lectiu.
Però per tal d'aconseguir que tot plegat soni bé, cal pensar que el Besós també és un espai compartit amb altres municipis. Amb el context polític actual, l'Ajuntament de Mollet estaria disposat a parlar-ne amb els altres pobles, inclòs Sant Fost de Campsentelles? Hi hauria voluntat de seguir amb la integració i vertebració necessària del Baix Vallès?
 

Edicions locals