La residència de Montornès es queda sense els diners dels fons europeus

L'Ajuntament canvia d'estratègia i buscarà finançament per avançar la construcció del centre de dia

Societat

Laura Ortiz

La construcció de la residència i centre de dia de Montornès ha quedat fora dels projectes que es finançaran amb els fons europeus Next Generation. Davant la manca de finançament, que l'Ajuntament ja havia reconegut que era imprescindible per tirar endavant l'equipament, el govern local ha decidit canviar d'estratègia i buscarà finançament d'altres administracions per avançar la construcció del centre de dia.

Segons ha informat l'alcalde, José Antonio Montero, la resolució de la Generalitat ha atorgat 69 punts al projecte de residència i centre de dia presentat per l'Ajuntament per aconseguir fons europeus, una puntuació que l'ha deixat fora de l'accés als recursos, i que també ha exclòs projectes presentats per altres municipis de la comarca com Granollers, Montmeló o Santa Maria de Palautordera.

Montero lamenta que la Generalitat "no ha fet una aposta real" per finançar projectes de residències públiques i "no ha aprofitat l'oportunitat que suposaven els Next Generation", considera. Montero denuncia que bona part dels fons s'han destinat a fundacions privades per fer treballs de reparacions i que, en el cas dels projectes que sí que han aconseguit aquests fons, el finançament és "insuficient" perquè no cobreix el cost total del projecte. "El Prat de Llobregat ha rebut una dotació de 5,2 milions d'euros però el projecte val el doble i haurà de buscar com finançar la resta per justificar la subvenció i no perdre-la", explica l'alcalde.

La notícia ha caigut com un gerro d'aigua freda al govern municipal, que ha traslladat el seu malestar al Govern català i ha presentat al·legacions a la resolució per intentar aconseguir ajudes, tot i que "sense massa esperances".

Avançar el centre de dia

Davant la resolució negativa, l'Ajuntament ha pres la decisió de canviar d'estratègia i ha anunciat que ara l'objectiu és trobar finançament per poder avançar la construcció només del centre de dia, amb independència de la residència, a la qual no renuncien. "El cost de la construcció del centre de dia tampoc la pot assumir l'Ajuntament completament, per això buscarem noves línies de finançament de l'Estat o la Unió Europea", apunta Montero. El govern local ha contrastat la viabilitat del projecte amb el Consorci de Salut i Social de Catalunya, ens públic que faria la gestió de l'equipament, i ja ha encarregat a l'equip redactor del projecte que el reformuli per poder tirar endavant la construcció del centre de dia al mateix terreny on ja estava prevista la residència. En aquesta fase, doncs, s'arranjaria la finca i es construiria el centre de dia i es deixaria preparat el terreny per a la futura residència. De moment, encara s'està perfilant quin seria el pressupost.

L'avançament del centre de dia respon, segons Montero, a l'estratègia que l'Ajuntament té per afavorir l'envelliment actiu saludable i inclusiu, que prioritzi l'atenció domiciliària per allargar la vida de la gent gran a les seves llars amb els serveis necessaris que evitin un internament a una institució com una residència geriàtrica.

Edicions locals