L'Ajuntament recupera el projecte per extreure aigua dels pous de l'Ametller
Les dificultats en el procés d'expropiació dels terrenys on s'ubiquen els pous va fer que el projecte de 2018 quedés al calaix
En plena crisi per la sequera al territori, l'Ajuntament i l'empresa Giacsa, encarregada del servei municipal d'aigua, han recuperat el projecte que ha de permetre extreure aigua dels pous de l'Ametller, unes instal·lacions que estan en desús i que un cop estiguin operatives podrien proporcionar un 15% del volum d'aigua anual que consumeix el municipi.
Aquests quatre pous subministraven la major part de l'aigua a Montornès fins a l'any 2007, data de la connexió al sistema d'Aigües Ter-Llobregat. Part de l'aigua extreta d'aquests pous era transportada fins als dipòsits de Can Xec, que actua com a dipòsit regulador d’una part important de la població, i una altra era la que subministrava l'aigua al barri de l'Ametller i Montornès Nord. Segons els tècnics municipals, "els pous no s'han utilitzat des de, com a mínim, 2009, i el desús n'ha deteriorat les instal·lacions", apunten.
Aquest projecte que ara es reactiva ja es va voler tirar endavant abans de la pandèmia, però les dificultats en el procés d'expropiació dels terrenys on es troben els pous –que són privats– l'han endarrerit. De fet, fins i tot l'Ajuntament va haver de renunciar a una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua per no ser a temps d'executar les obres dins de termini. Ara l'ens depenent de la Generalitat torna a obrir una línia d'ajuts en aquest sentit i el govern local ha decidit presentar-s'hi novament. "El procés d'expropiació ja està molt avançat i ja està en tràmit de pagament", assegura la regidora delegada de l'Àrea de Territori de l'Ajuntament, Mar García, qui reconeix que si s'hagués pogut fer l'expropiació en el seu moment "estaríem en una millor situació davant la sequera". L'Ajuntament ha expropiat els terrenys per un preu de 48.475 euros.
L'habilitació dels pous suposarà la instal·lació d'un sistema de cloració i de filtratge amb carbó actiu, a més d’obres complementàries en el recinte del dipòsit de Can Xec per adequar-lo i millorar-ne el funcionament. La concessió de l’Agència Catalana de l'Aigua marca uns límits d'extracció d'aigua i per aquest motiu només es planteja engegar de moment dos dels quatre pous, dels quals es podria recuperar uns 52 m3/ h d'aigua, que suposaria un 15% del volum anual. Amb tot, el govern local no descarta la possibilitat d'habilitar els dos restants en un futur, amb un nou projecte.
El termini d’execució de les obres per habilitar els pous un cop comencin els treballs és de dotze setmanes i el cost aproximat és d'uns 390.000 € més IVA, una xifra que, amb l'actualització de preus, s'ha encarit un 40% respecte al projecte aprovat el 2018 que no es va poder executar.