Montornès assumeix la presidència del Consorci per a la gestió d’Aigües de Catalunya
Pren el relleu després de la decisió dels municipis més grans de sortir del consorci per 'no posar en risc' la gestió pública que fa Giacsa
L'Ajuntament de Montornès assumirà la presidència del Consorci per la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya, ens públic encarregat del subministrament del servei d'aigua municipal a una quinzena de municipis catalans.
L'assumpció d'aquesta responsabilitat, que també implica que la seu del consorci passi a ser Montornès, és conseqüència de les modificacions que ha hagut de fer l'entitat arrel diverses sentències judicials, que han provocat la sortida del consorci dels municipis més grans com Mataró, el Prat de Llobregat i Manresa, que participaven del consorci a través de les seves empreses municipals de gestió de l'aigua.
Segons explicava l'alcalde, Jose Montero, en el darrer ple les sentències conseqüència de les denúncies del sector privat "posaven en part en qüestió que les empreses de les ciutats grans formessin part del consorci. Per no posar en risc la gestió pública que fa Giacsa –empresa pròpia del consorci que gestiona el servei dels municipis més petits, entre els quals Montornès– els ajuntaments han decidit deixar el consorci", explicava.
Aquesta situació comportava la possible dissolució de Congiac "llevat que la resta de membres manifestin la voluntat de l'Ajuntament de continuar formant part del Consorci per la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya", deia Montero. Així doncs, el ple va aprovar la voluntat de continuar formant part de l'ens, una resolució que estan aprovant els diferents ajuntaments consorciats, i que va tirar endavant amb els vots a favor de tots els regidors a excepció de l'abstenció del PP i Cs.
La sortida del consorci dels ajuntaments de les ciutats més grans ha fet que Montornès esdevingui el municipi més gran i per aquest motiu assumirà la presidència. "Ens hem reforçat jurídicament i hem millorat la capacitat de gestió", assegurava Montero, que, a pregunta dels grups de l'oposició, afegia que la nova situació implicarà "un cert augment del cost de la part que fem com a aportació per a la gestió del consorci, no pel nostre servei, però serà un import petit". L'alcalde remarcava els bons resultats del servei gestionat per Congiac i la seva empresa Giacsa, una valoració positiva que compartien gran part dels grups municipals.
L'Ajuntament de Montornès es va adherir al consorci el 2014 després de liquidar el contracte de concessió del servei que durant els darrers 50 anys havia estat en mans de l’empresa CADAC, SL.
Congiac és una entitat pública de base associativa i caràcter local que agrupa a diversos ajuntaments implicats directament en el cicle integral de l’aigua i que té com a objectiu defensar la titularitat pública de la gestió dels recursos hidrològics i els serveis públics vinculats.