L'Ajuntament reivindica els drets sexuals i reproductius de les dones i els col·lectius lgtbi pel 8-M

L’acte central de la diada serà la lectura del manifest institucional aquest dimecres a les 11 h, als jardins de l’Ajuntament

Societat

L'Ajuntament reivindica els drets sexuals i reproductius de les dones i els col·lectius lgtbi pel 8-M
L'Ajuntament reivindica els drets sexuals i reproductius de les dones i els col·lectius lgtbi pel 8-M

L'Ajuntament de Montornès, per mitjà de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, i amb el suport d’altres departaments municipals i entitats, ha dissenyat un programa d’activitats divulgatives, reivindicatives i de sensibilització per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que s'escau aquest dimecres 8 de març.

Amb motiu de la jornada reivindicativa, el passat dijous, el ple municipal va aprovar una resolució acordada amb tots els grups municipals a favor del 8-M. El text denunciava els atacs de la ultradreta per erradicar els drets sexuals i reproductius dels col·lectius de dones i lgtbi. En aquest sentit, es destacava com l'avortament encara és un estigma i es reivindicava el dret de les dones a ser ateses per la sanitat pública per garantir l'equitat.

La programació manté el lema Totes les dones, tots els drets, tots els dies, amb l’objectiu de continuar donant visibilitat als drets de totes les dones a diari i de posar en valor aquells moviments reivindicatius que han permès guanyar-los.

L’acte central del 8M serà la lectura del manifest institucional, aquest dimecres 8 de març, a les 11 h, als jardins de l’Ajuntament. La trobada comptarà amb la participació de representants de la comunitat educativa de Montornès, amb l’objectiu de crear un missatge sobre la importància de la igualtat i la coeducació seguint la línia de treball iniciada amb la campanya "Canviem la mirada".

Ja a la tarda, a les 18.30 h, el grup feminista del taller de fotografia del Casal de Cultura, anomenat Dona’m Igualtat, inaugurarà l’exposició Feminismes 3.0 a Can Saurina. Una hora abans, un grup de veïnes del poble dinamitzarà una activitat reivindicativa a la plaça de la República. A més, a les 17 h, es projectarà la pel·lícula Moxie, d’Amy Poehler, al Centre Juvenil Sputnik.

A banda de les activitats del dimecres, 8 de març, el programa del Dia Internacional de les Dones 2023 inclou altres propostes que tindran lloc durant tot el mes.

La cultura hi serà present amb la dramatització Un dret, un vot (9 de març a la Biblioteca), amb les actrius Mercè Rovira i Elena Codó recuperant el debat entre les parlamentàries Clara Campoamor i Victoria Kent sobre la inclusió del sufragi femení a les Corts republicanes de 1931. L’actriu Patricia Sornosa també oferirà un espectacle feminista l’11 de març, a les 20.30 h, al Teatre Margarida Xirgu. Es tracta de Flores, una obra on homenatja el seu llinatge matern a través de l’humor, la música i audiovisuals. En tots dos casos és necessari reservar entrada prèviament al web entrades.montornes.cat.

El món de l’esport també s’ha volgut sumar a la commemoració del 8M amb la 4a Festa del bàsquet femení del Club Bàsquet Vila de Montornès (12 de març, al pavelló del CEM Les Vernedes), l’activitat Xuta per la igualtat (24 de març, al parc socioesportiu de Montornès Nord) i els entrenaments Sumem 6 km en la lluita per la igualtat inclosos en la Mitja Marató.

També hi haurà propostes de caràcter divulgatiu com la xerrada Dones, sardana i repressió a càrrec d’Encarna Gascón (16 de març a Can Saurina) i la jornada Arrels: Empremtes i llegat (19 de març a la plaça de Joan Miró).

El comerç també hi participa amb una exposició a diversos comerços de la població d'una selecció de fotografies de la mostra Sororitat i igualtat (de 2022) per mostrar les desigualtats i les discriminacions de les dones en l’àmbit laboral i social. Es podran veure a la Pastisseria Viñallonga, la Peixateria Rafa i Sònia, la Carnicería Costa, El Gato con Botas, la Gourmet-Teca i al Mercat Nuestra Señora del Carmen fins a l'11 de març.

Edicions locals