Montornès Animal denuncia la contaminació acústica al municipi

Les fàbriques, el trànsit a la BV-5001 i el Circuit de Catalunya són algunes de les fonts de sorolls

Societat

| FOTO: Ajuntament de Montornès

L’entitat Montornès Animal ha engegat un projecte per convidar la ciutadania, les entitats i les institucions a reflexionar sobre els nivells de soroll que són presents en el dia a dia. La primera part de la campanya, amb el nom Vivint entre soroll se centrarà en la difusió de materials divulgatius a través de les xarxes socials.

Segons la Reial Acadèmia Espanyola, per contaminació acústica s’entén aquella “presència en l’ambient de sorolls o vibracions, qualsevol que sigui l’emissor acústic que els origini, que impliqui molèstia, risc o dany per a les persones, per al desenvolupament de les seves activitats o per als béns de qualsevol tipus, o que causi efectes significatius sobre el medi ambient”. D’aquesta manera, es pot considerar contaminació acústica qualsevol tipus de soroll que sigui molest, independentment del nombre de decibels del mateix o de la durada del so.

En aquest sentit, a Montornès, el col·lectiu ha detectat diverses fonts de soroll que poden afectar el conjunt de la població i, en alguns casos, a altres municipis. "Montornès és un poble envoltat d’indústria, així que és evident que les fàbriques són un dels principals focus de contaminació acústica (i atmosfèrica), tant de dia com a la nit", apunten des de Montornès Animal. El Col·lectiu considera que les empreses haurien de comprometre’s a aïllar correctament les instal·lacions perquè generin el mínim impacte sonor possible, donada la proximitat als habitatges.

Montornès Animal també denuncia la contaminació acústica generada pel Circuit de Catalunya. "A diari, des de les 9 h i durant bona part del dia, el veïnat i la fauna dels municipis de l’entorn han de patir el soroll dels motors dels vehicles pilotats en una zona que, a més d’estar densament poblada, és d’especial protecció pels alts nivells de contaminació atmosfèrica i acústica", expliquen.

Pel que fa al trànsit de vehicles, el grup destaca el gran nombre de vehicles que travessen Montornès creuant la BV-5001, també coneguda com a carretera de La Roca i propietat de la Diputació de Barcelona. "Alguns d’aquests transports són camions, autobusos i motocicletes de molta cilindrada, que generen una major contaminació acústica", diuen.

Altres fonts de soroll al municipi són el que es genera al voltant de les terrasses dels bars (especialment a l’estiu) i que impedeix el descans nocturn del veïnat de la zona; determinats dispositius emprats en la neteja viària i a primeres hores del matí; els canons “espantaocells” que la pagesia empra quan arriba el bon temps per allunyar els ocells de les seves collites; o la pirotècnia utilitzada en actes festius i especialment durant els dies previs a les festes de Sant Joan. Els lladrucs dels gossos que dormen al carrer i/o que estan en condicions poc adequades també poden causar molèsties en els veïns i veïnes, així com els trets dels caçadors que cacen massa a prop dels nuclis de població (com a la plana de Can Vilaró o als voltants del cementiri). També es detecten molèsties en el funcionament de l’skatepark que hi ha al torrent de Vinyes Velles, derivades de l’incompliment dels horaris per part de les persones usuàries i del soroll provocat pels materials de les plataformes. Aquests serien alguns dels focus de contaminació acústica que Montornès Animal ha detectat al municipi. No obstant, l’entitat convida el veïnat a compartir les seves inquietuds i molèsties a través de les xarxes socials.

En properes accions de la campanya Vivint entre soroll es preveu realitzar noves comunicacions a través de les xarxes socials, així com entrevistes i, si s’escau, queixes i suggeriments als organismes corresponents.

Edicions locals