Endesa prepara la xarxa elèctrica perquè pugui absorbir més demanda

La companyia ha fet una inversió de 840.000 euros en les actuacions a set municipis de la comarca

Societat

Endesa prepara la xarxa elèctrica perquè pugui absorbir més demanda
Endesa prepara la xarxa elèctrica perquè pugui absorbir més demanda | Endesa

Endesa ha finalitzat recentment els treballs de reforma de part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió de set municipis del Vallès Oriental amb l’objectiu de reforçar-ne el subministrament elèctric i deixar-la preparada per poder absorbir més demanda.

Així, s’impulsa l’electrificació de la demanda, aspecte clau per accelerar el procés de descarbonització i lluitar per combatre el canvi climàtic. Els treballs s’han dut a terme a Mollet del Vallès, Lliçà de Vall, Lliçà d’Amunt, Montornès del Vallès, Montmeló, Sant Antoni de Vilamajor i Cardedeu, i han suposat una inversió de la companyia de gairebé 840.000 euros.

L’operativa, que, segons Endesa, ha de suposar una millora de la qualitat i la continuïtat del servei a més de 47.000 clients, comprèn diferents actuacions. Així, per una banda, s’han estès nous trams de cable de mitjana tensió a 25 kV per tal d’enllaçar centres de transformació que fins ara estaven aïllats i crear el que tècnicament s’anomena una anella elèctrica. L'actuació possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives (tot recuperant més ràpidament potència i clients). "Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament", apunten des d'Endesa.

Per una altra banda, s’han renovat tecnològicament centres de transformació, on s’han substituït les seves antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. L’aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

Igualment, s’ha substituït trams de línia que havien acabat ja la seva vida útil i s’han estès noves connexions per a modernitzar la xarxa. En total, durant el 2022 s’han instal·lat 4,4 quilòmetres de nous circuits de 25 kV.

Amb aquest tipus d’intervencions, Endesa treballa amb un triple objectiu: absorbir puntes de demanda concretes, el consum de nous clients que ho demanin i reforçar l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia i l’augment de l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables amb la finalitat de reduir l’ús de tecnologies que emeten CO2.

Edicions locals