La Remençada estrena 'Les Pastoretes' al Margarida Xirgu

L'obra de teatre situa la història al segle XV durant la revolta remença a Montornès

Cultura

La Remençada estrena 'Les Pastoretes' al Margarida Xirgu
La Remençada estrena 'Les Pastoretes' al Margarida Xirgu

L'associació La Remençada estrenarà el cap de setmana del 14 i 15 de gener l'obra de teatre Les Pastoretes, una versió molt particular del clàssic de Folch i Torres, que dona protagonisme als personatges femenins en una història situada el segle XV, durant la revolta remença a Montornès. L'obra es podrà veure dissabte i diumenge a les 18 h al teatre municipal Margarida Xirgu.

Amb text del novel·lista Xavier Bertran i música del compositor Xavier Baurier, Les Pastoretes de Montornès es proposen alhora la fidelitat a l'estructura, la dinàmica i l'humorisme de l'obra clàssica i fer una versió imaginativa de les escenes concretes. La festivitat del Nadal centra l'acció, si bé enmig de les circumstàncies dramàtiques d'aquelles guerres remences.

El gener de 1485 es va lliurar la batalla de Montornès, en què els pagesos de remença catalans van aconseguir una victòria de gran ressonància sobre l'exèrcit feudal de la Diputació, que va resultar decisiva per a l'abolició del feudalisme a Catalunya, que alguns historiadors han qualificat de “la primera revolució triomfant d'Europa”.

Bartomeu Sala, l'heroi local que va ser un dels principals capitans de la revolta dels pagesos catalans, és, per descomptat, la gran figura que protagonitzarà l'inevitable final feliç.

L'associació La Remençada s'ha fet notar per les adaptacions creatives dels gèneres teatrals a les circumstàncies de la història montornesenca i vallesana. Cada any, especialment, a començament de juny, representa a les places de Montornès el musical La Remençada, un musical històric de gran format en vers, íntegrament cantat pels actors, tots ells veïns de Montornès o dels pobles de la rodalia.
 

 


 

Edicions locals