Montornès aprova el pressupost municipal més alt de la seva història

La xifra arriba als 28,3 milions d'euros, un 10% més que el pressupost de l'any anterior

L'Ajuntament de Montornès ha aprovat el pressupost municipal per al 2023, uns comptes que, amb 28.304.638 euros, es converteixen en els més alts de la història de la institució. El projecte econòmic ha tirat endavant només amb els vots a favor del govern municipal.

"Gràcies a solvència de l'Ajuntament és el més elevat de la història. És un pressupost molt ambiciós amb una mitjana de despesa per habitant de 1.684 euros", apuntava la regidora d'Hisenda, Natalia Segura.

El projecte de pressupostos manté la línia dels últims anys amb una aposta per les polítiques socials i la millora dels espais i equipaments públics. En aquest sentit, dels 25.731.000 euros destinats a despesa corrent, l'àrea de territori s'endú gran part del pastís amb un 31% de la despesa. En aquest àmbit, Segura destacava les actuacions de manteniment a espais públics i equipaments i escoles, però també feia esment a l'increment del cost dels subministraments a què haurà de fer front l'Ajuntament per l'encariment dels preus de l'energia.

El segon àmbit amb més despesa és el d'acció social, amb un 26% del total, que engloba totes les polítiques socials i per a col·lectius diversos com infància, joventut i gent gran. Segura posava alguns exemples de despesa com els 400.000 euros destinats a beques menjador, els 200.000 euros per al nou Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), ajuts d'urgència, 170.000 euros de subvencions en educació. També destacava que l'àmbit recull programacions culturals i polítiques de promoció econòmica com les de comerç i el projecte de dimensió sociolaboral per a joves, que ha atès aquest any 291 joves i que ha aconseguit 116 insercions laborals.

Pel que fa al capítol d'inversions, la partida serà molt similar a la de l'any passat, però duplica la de fa tres anys, segons destacava la regidora d'Hisenda. Els 2,6 milions del capítol 6, un 60% de la inversió es farà a la via pública, gran part per al canvi d'enllumenat i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les escoles Palau d'Ametlla i Marinada i al teatre Margarida Xirgu, i millores als centres escolars i esportius. Pel que fa a l'arribada de fons europeus Next Generation, Segura es mostrava satisfeta per la feina que s'està fent des del Consistori per aconseguir aquests ajuts i destacava que dels 20 milions que s'han demanat, ja se n'han concedit 4,3 milions. "Som optimistes de cara a nous ajuts que ens puguin concedir", deia, en referència a la resta de projectes presentats, entre els quals, el de la construcció de la nova residència de gent gran.

Els sous de la plantilla municipal, a debat

Un dels punts que es va posar sobre la taula durant el debat de pressupostos va ser el dels sous dels treballadors municipals. El regidor del PP, Miguel Ángel Alvarado, criticava que el 55% del pressupost de l'Ajuntament es destini al capítol 1, és a dir als sous dels treballadors municipals, una partida que, segons Ángels Menchén de Cs augmentava un 10,9% respecte a l'any passat.  El PSC també incidia en aquest punt i considerava que els sous "estan una mica sobredimensionats en comparació amb altres municipis", deia la regidora socialista Eva Díaz, qui apuntava que la despesa en sous a Montornès és de 726 euros per habitant i ho comparava amb municipis similars de la comarca amb mitjanes més baixes com Canovelles (439 euros per habitant) i Parets (675 euros). "Creiem que hi ha una deficiència en la direcció. Hauríem de veure com reestructurem la plantilla perquè la percepció de la ciutadania és que els serveis no funcionen del tot bé", afegia Díaz.

En aquest sentit, el govern municipal rebatia alguns dels arguments i aclaria que el sou dels treballadors ha augmentat un 3,5% i que l'augment de la partida del 10,9% ve motivada per una major contractació. Segons Juanjo Fernández, regidor d'Organització i Desenvolupament del Personal, la comparació amb altres municipis no és del tot rigorosa perquè "hi ha molts dels serveis que aquests Ajuntaments tenen amb personal extern i que paguen a través del Capítol 2. En el nostre cas fem gestió directa de molts d'aquests serveis amb personal propi", motiu pel qual, el capítol 1 de personal seria més gran.

L'oposició hi vota en contra

El pressupost va tirar endavant amb els únics vots a favor de Montornès en Comú, ja que la resta de grups presents –PSC, Cs, PP i Montornès per la República (MxR)– van votar-hi en contra. El regidor de MxR, Jaume Casanovas, titllava el pressupost de continuista i criticava la manca d'incidència que han tingut els grups de l'oposició en la negociació, una idea compartida pel regidor popular.

La regidora de Cs criticava l'increment del 12% a través d'impostos en un moment de crisi i hi trobava a faltar contenció.

Per la seva part, Eva Díaz, del PSC, qüestionava la previsió d'ingressos del pressupost en alguns àmbits com les escoles bressol o el complex esportiu, en què s'han pressupostat més ingressos que l'any passat tot i el baix nivell de liquidació, segons Díaz. "No és una previsió realista", deia. A més, sobre les inversions, les considerava continuistes "sense cap interessant" i criticava el que anomenava "inversions adormides". "Fa anys que arrosseguem partides d'inversions com l'adquisició d'habitatge o la pavimentació dels polígons industrials que mai s'executen. Fer un pressupost que al final no es compleix en l'execució no té massa sentit", concloïa.
 

 

 

Edicions locals