L'actor Pep Plaza, cultura popular al carrer i molta música, alicients de les festes de Sant Sadurní

Una quarentena d'actes conformen el programa, que tindrà el moment àlgid el cap de setmana del 26 i 27 de novembre

Cultura

| Aj. Montornès

Teatre, música, activitats esportives i cultura popular. Un collage de propostes que conformen el programa de Sant Sadurní, patró de Montornès, que se celebra el 29 de novembre però que viurà els actes centrals el cap de setmana del 26 i 27 de novembre.

Una quarantena d'actes conformen el programa, que es perllongarà fins al 18 de desembre,  i que és fruit de la feina de les entitats locals, amb el suport del Departament de Cultura i Festes.

Un dels plats forts serà l’actor i humorista Pep Plaza, qui torna a Montornès després de protagonitzar el pregó de la Festa Major. El 27 de novembre actuarà al Teatre Margarida Xirgu, després de la 25a Paella Popular, amb el seu espectacle d'imitacions Ara més, acompanyat del pianista Nito Figueras.

La cultura popular és un ingredient indispensable de Sant Sadurní. El Ball de Diables i Drac de Montornès oferirà una nova edició d'El Sant Correfoc dissabte, la Colla de Geganters de Montornès tornarà amb l’emblemàtica cercavila diumenge, i el Centre d’Estudis de Montornès realitzarà un nou Aplec de Sant Sadurní, el 29 amb coincidència amb el dia del patró.

El cap de setmana central també portarà la música al municipi amb el concert d'Amparo Sánchez, líder del mític grup Amparanoia, el divendres, el guateque de l’Associació Fotogràfica Montornès dissabte, la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona el dia del patró, el concert amb la Coral La Lira el 9 de desembre i el Festival d’Hivern de la Hermandad Nuestra Señora del Carmen, el 18 de desembre.

Pel que fa als esports, entre les múltiples activitats de disciplines diverses, hi haurà la 25a Milla Urbana del Club Atletisme Montornès dissabte i el Trail dels Remences de l’Associació Excursionista Lleure Montornès el 18 de desembre.

La festa en fotografies

Per sisè any, l’Associació Fotogràfica Montornès organitzarà un ral·li fotogràfic durant tot un matí. Serà el diumenge 27 de novembre. De 10 a 13 h, les persones que s’hi inscriguin competiran per captar les millors imatges en base a tres temes que triaran i a un de sorpresa. Hi haurà tres premis per tema i una exposició del 17 al 30 de desembre a Can Saurina.

Patrimoni i recerca

El programa de festes va fer el tret de sortida divendres a la sala multimèdia de Can Saurina, que va acollir la IV Sessió d’Estudis Montornesencs, que va incloure nou ponències sobre les darreres investigacions històriques i patrimonials rebudes pel Centre d'Estudis de Montornès. Les ponències van versar sobre temes tan diversos com l’assentament ibèric del Turó de Sant Miquel, les eleccions municipals de 1931, les dides de Montornès, la Fundació Social Sauquet-Farreras i el Ball de Gitanes de Montornès.

L’acte també va servir per presentar el volum en format paper de la tercera edició celebrada el 2021, un llibre que recull les 13 intervencions realitzades el 24 i el 25 de novembre de 2021 a l’Espai Cultural Montbarri. La major part dels estudis són d’època contemporània, i entre ells n’hi ha que parlen del quadre del pintor Joaquim Mir sobre la Torre Sola (conservat al Museo del Prado), de la vaga general de 1979 per demanar més escoles al poble, de la immigració en el canvi de segle o del baixador de RENFE que mai va arribar, entre d’altres.

Edicions locals