Montornès augmenta 10 euros el rebut de les escombraries per al 2023

El govern justifica l'increment del 7,5% de la taxa per les pujades dels costos energètics del consorci que gestiona els residus

Societat

| FOTO: Ajuntament de Montornès

El govern de Montornès ha aprovat una pujada del 7,5% de la taxa de la gestió de residus, un increment que suposarà un encariment de 10 euros del rebut de les escombraries per als  habitatges plurifamiliars i 11 euros en el cas dels unifamiliars. Així, el rebut se situarà l'any que ve en els 148,06 euros.

El govern municipal manté així el criteri dels darrers anys d'incrementar progressivament el rebut de la gestió dels residus amb l'objectiu que la taxa acabi cobrint el cost real del servei que, des de fa tres anys, ofereix el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. "En un futur, la llei ens obligarà a repercutir tot el cost del servei als ciutadans per això millor és fer un increment progressiu i no fer-lo de cop", justificava l'alcalde, Jose Montero. A aquest increment progressiu ja previst se li ha d'afegir la pujada dels costos de personal i l'augment de preus de l'energia, a què haurà de fer front el consorci, dos conceptes que "han disparat la pujada progressiva que ja estava prevista", admet l'alcalde.

La modificació de la taxa va comptar en el ple municipal amb els vots contraris de l'oposició, a excepció d'ERC que hi va votar a favor. La resta de grups van coincidir a considerar que no és el moment per repercutir aquest increment en el rebut que paga la ciutadania davant la situació actual d'inflació i reclamaven que l'Ajuntament busqui recursos per assumir aquest encariment del servei.

En aquest sentit, Montero assegura que l'augment és molt superior al que s'acaba aplicant als veïns. "L'acord polític entre els municipis consorciats és que part de l'augment es pagui amb els estalvis que ha aconseguit el consorci amb la millora de la gestió dels darrers anys". Un estalvi que Montero xifra en 1.100.000 euros, dels quals 26.000 euros s'injectaran a Montornès. L'alcalde també assegurava que hi ha un 7,46% de l'augment del servei que també assumeix l'Ajuntament per no encarir tant el rebut a la ciutadania.

El govern apunta que l'objectiu és que es pugui anar cap a una fiscalitat més justa en què qui menys recicli pagui més, un supòsit que "tècnicament encara no es pot fer". "Proves pilot com la que s'està fent amb els contenidors intel·ligents a Montmeló ens han d'ajudar en un futur a millorar en aquest sentit", afegeix la regidora, Natalia Segura.

Segons les dades del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, a Montornès es recicla un 46% dels residus, una xifra una mica per sobre de la mitjana de la comarca, però molt per sota encara del que marquen les directrius europees. Segons dades municipals, el 2023 es preveu que a Montornès es generin 4.500 tones de rebuig, una fracció que té un cost d'eliminació de 105 euros per tona. "Com més rebuig portem i menys es recicli més car ens sortirà", diu Segura. A Montornès cada família genera entre 350 i 400 kg de brossa a l'any.

Edicions locals