Calamarsa i pedra, hidrometeors de tempesta

El curiós procés de formació a l'interior dels cumulonimbus

Observant el temps

Calamarsa i pedra, hidrometeors de tempesta
Calamarsa i pedra, hidrometeors de tempesta

Lina Aguasca, vallesana i gran aficionada a la meteorologia, apropa als lectors dels diaris Som* de forma mensual les imatges relacionades amb els fenòmens meteorològics més rellevants de cada mes. També la podeu seguir a les seves xarxes @meteosantfost.

Aquest estiu la calamarsa i la pedra han estat especialment freqüents en algunes comarques a causa de la persistència de situacions de tempestes. La calamarsa són grans de glaç esfèric de fins a 5 mm de diàmetre, mentre que la pedra són grans de glaç de més de 5 mm, formats per capes alternativament opaques i transparents. Aquests dos hidrometeors no s'han de confondre amb el calabruix, grans de glaç, blancs i opacs, amb la mateixa estructura que la neu, que es produeixen a l'hivern o a principis de primavera.

La calamarsa o pedra cau durant tempestes fortes i gairebé sempre acompanyats d'intensa activitat elèctrica a finals d'estiu o principi de tardor. Només hi ha un tipus de núvol capaç de generar calamarsa o pedra, és el cumulonimbus. Té forma de muntanya o de torre. Aquest núvol pot arribar als 10 km d'alçada i els desplaçaments verticals d'aire al seu interior són molt violents i ràpids.
La formació de la calamarsa és un procés realment curiós. Inicialment, es formen petites gotes d'aigua a causa de la condensació del vapor d'aigua que faran créixer el futur núvol de tempesta. Algunes d'elles seran arrossegades pels corrents d'aire ascendents i un cop a la part alta del núvol s'acabaran congelant i esdevindran el nucli del futur gra de calamarsa o pedra.

El gra en aquesta fase de caiguda serà empès per un altre corrent d'aire ascendent que l'arrossegarà novament cap a la part superior del núvol de tempesta. En aquest ascens l'aigua externa es tornarà a congelar de forma ràpida i incorporarà així una segona capa de gel, en aquest cas transparent. Un cop a dalt del núvol es repetirà el procés i incorporaran una nova capa concèntrica de gel opac. Aquest procés es podrà repetir diverses vegades, fins que el pes de la pedra o gra de calamarsa serà tan gran que els corrents ascendents ja no la podran tornar a arrossegar cap amunt. Aleshores caurà i es produirà la temuda pedregada. Com curiositat, si tallem la pedra pel mig i contem el nombre de capes que té, podrem saber aproximadament quants "viatges" amunt i avall dins del núvol ha fet abans de caure.

Pots col·laborar amb el Servei Meteorològic de Catalunya compartint a les xarxes les teves imatges o vídeos amb l'etiqueta #meteocatpedra. És una campanya participativa que té per objectiu augmentar el coneixement de la calamarsa i la pedra per millorar les eines de diagnosi i predicció, i es desenvolupa específicament a les comarques on aquest fenomen meteorològic genera més repercussió socioeconòmica.

Edicions locals