La residència de gent gran, supeditada als fons europeus

L'alcalde Montero assegura que si no arriben les ajudes Next Generation no es podrà tirar endavant la construcció de l'equipament

Societat

"Si no ens arriben els fons europeus, Montornès no tindrà residència en molt de temps". Així de contundent es mostrava l'alcalde, Jose A. Montero, durant el ple municipal de la setmana passada, quan el Consistori va aprovar la sol·licitud de subvenció per a la construcció de la residència i centre de dia als fons europeus Next Generation.

El projecte presentat per l'Ajuntament per aconseguir fons europeus té un cost de 13.095.000 euros, tot i que l'IVA no és subvencionable. Així doncs, s'ha demanat un ajut de 10.680.513 euros, que es destinaria a la construcció de l'edifici de la residència i centre de dia als terrenys on havien estat els mòduls de l'INS Marta Mata.

Calendari provisional

El juliol es presentava el projecte guanyador del concurs d'idees per a la construcció de la residència. Segons avançava Montero al ple, la junta de govern local ja hauria adjudicat la redacció del projecte bàsic. "Si tot va bé, el 2023 es redactaria el projecte executiu i es licitarien les obres que no s'iniciarien fins al gener del 2024. Durant 2024 s'executarien els treballs de construcció i la finalització estaria prevista l'any 2025", detallava l'alcalde, qui amb tot, supeditava la construcció a l'arribada dels fons europeus que s'han sol·licitat. "Aquesta és una gran oportunitat, però si no aconseguim la subvenció, la residència no es podrà fer fins que algú altre la financi perquè l'Ajuntament no té prou recursos i ha de continuar invertint en altres àmbits", deia Montero.

Durant el ple, els partits de l'oposició es mostraven satisfets per la petició de la subvenció, però mostraven els seus neguits de cara a la sostenibilitat de la residència. En concret, demanaven en quin punt es troba la negociació perquè la Generalitat concerti places de la futura residència, ja que sense aquesta concertació, les places tindran un cost de més de 2.000 euros mensuals per persona, un preu "inassumible per a la majoria de la població", deia Montero. En aquest sentit, l'alcalde també es mostrava taxatiu: "La Generalitat no concertarà les places fins que l'edifici no estigui fet. Així ens ho han comunicat", lamentava.  

La residència de gent gran i centre de dia és un dels projectes que l'Ajuntament ha presentat a les convocatòries d'ajuts dels Next Generation, als quals ha sol·licitat subvencions valorades en uns 20 milions d'euros per a diferents actuacions.

Edicions locals