La Generalitat destinarà fons europeus a la rehabilitació d'habitatges de Montornès

Subvencions a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya

Societat

La Generalitat destinarà fons europeus a la rehabilitació d'habitatges de Montornès
La Generalitat destinarà fons europeus a la rehabilitació d'habitatges de Montornès | FOTO: Ajuntament de Montornès

El departament de Drets Socials, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, destinarà 97 milions d’euros a la millora dels barris de 38 municipis de Catalunya, entre els quals Montornès del Vallès.

La consellera Violant Cervera ha explicat avui que “el nou programa de barris permetrà rehabilitar 7.944 habitatges en 100 barris o àrees de la mà dels ajuntaments del nostre país, que són els qui han establert les zones prioritàries en les quals actuar”.

Un total de 31 ajuntaments han proposat unes subvencions complementàries per la rehabilitació que, en conjunt, suposen 8,85M€ més per la rehabilitació.

La consellera ha destacat que “aquestes obres repercutiran en una millora de la qualitat de vida de moltes persones i en una major implicació en la vida comunitària, millorant les condicions de vida als barris i contribuint a teixir una societat més inclusiva i més cohesionada”. En aquest sentit, ha remarcat que “es preveu que hi hagi subvencions de fins al 100% en els casos de famílies vulnerables”.

Es tracta d’una convocatòria finançada amb fons Next Generation EU per actuacions destinades a la rehabilitació d’edificis d’habitatges amb criteris d’eficiència energètica. Les actuacions subvencionables són la rehabilitació d’edificis (sempre que es redueixi el consum d’energia no renovable i també la demanda en calefacció i refrigeració); actuacions d’urbanització, reurbanització o millora de l’entorn físic, com per exemple la instal·lació d’ascensors, instal·lacions de sanejament o zones verdes i zones comunitàries; i la creació d’oficines de rehabilitació en els mateixos barris per tal de facilitar la gestió de les actuacions programades.

El percentatge subvencionable de la inversió va directament relacionat amb la millora en l’estalvi energètic. Així, quan la reducció del consum sigui igual o superior al 30%, s’atorgarà un 40% de subvenció (amb un màxim de 8.100 euros/habitatge); quan la reducció del consum sigui igual o superior al 45% s’atorgarà el 65% de subvenció (un màxim de 14.500 euros/habitatge); i quan la reducció del consum sigui igual o superior al 60%, s’atorgarà un 80% de subvenció (un màxim de 21.400 euros/habitatge).

En aquest sentit, tal com ha recordat la consellera Cervera, es preveu que hi hagi subvencions de fins al 100% en casos de persones vulnerables.

D’aquí uns mesos, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya iniciarà la segona fase del programa amb la publicació d’una convocatòria de subvencions adreçada als ajuntaments i a les comunitats de propietaris dels barris seleccionats perquè puguin presentar els projectes d’actuacions i obres concretes.

Edicions locals