Can Roda preveu veremar un 30% menys de raïm per la sequera i els senglars

La collita s'ha hagut d'avançar una setmana i mitja

Economia

Can Roda preveu veremar un 30% menys de raïm per la sequera i els senglars
Can Roda preveu veremar un 30% menys de raïm per la sequera i els senglars

"Ha estat un any de molta calor, els raïms han madurat molt més ràpid i ens ha obligat a començar la verema una setmana i mitja abans". Així explica l'enòleg del celler Can Roda de Santa Maria de Martorelles, l'Enric Gil, que faci ja uns dies que els agricultors es trobin als camps veremant.

A banda dels efectes de la sequera d'enguany -que ha fet que el raïm hagi quedat més petit del que és habitual-, s'hi suma també el fet que la planta hagi produït menys fruit que fa un any, així com la pedregada que va caure el cap de setmana passat: "Va fer força mal. A Montornès i a Martorelles les vinyes estan bé, però a Sant Fost i a Santa Maria han quedat tocades", lamenta Gil.

Una altra de les problemàtiques amb les quals s'enfronten els agricultors és amb els atacs dels ocells i sobretot, dels senglars: "Hi ha molta població de senglars. Enguany ho hem notat molt més que altres anys. Abans es menjaven el raïm madur, però ara ja es mengen fins i tot el verd", comenta l'enòleg, qui especifica que per tal d'evitar els atacs d'aquests animals des de la DO Alella i els cellers s'han posat en contacte amb el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat amb la intenció que pugui activar una línia d'ajuts per instal·lar tanques a les finques i protegir-les dels porcs senglars.

Un 30% menys de producció

Per tot plegat, des de Can Roda preveuen que la collita caurà enguany un 30% respecte als 65.000 kg de raïm collit l'any passat. Així i tot, l'enòleg de Can Roda concreta que els efectes del canvi climàtic estan condicionant la producció: "Els cops de calor fan que els vins cada cop tinguin un grau menys d'acidesa i perdin un pèl més de frescor".

Amb tot, segons Gil, amb l'anyada d'enguany, pel fet que el raïm té més pell que altres anys, es preveu que els vins surtin "més estructurats" i "més aromàtics".

Can Roda té unes 21 hectàrees de vinya entre Santa Maria de Martorelles, Sant Fost, Montornès i Martorelles. El 90% es conreen de forma ecològica.

Edicions locals