Augmenten els casos de frau elèctric pels cultius de marihuana al Vallès Oriental

L'empresa Endesa va obrir 35 expedients a la comarca per aquest motiu l'any 2021

Societat

Una de les plantacions de cànnabis sinistrades al 2021
Una de les plantacions de cànnabis sinistrades al 2021 | Endesa

Els casos de frau elèctric per la plantació de cànnabis van augmentar l'any 2021. L'empresa Endesa va obrir fins a 35 expedients a la comarca. Les denúncies van aconseguir fins a 7,43 GWh d’energia recuperada, l'equivalent al consum anual de 2.123 llars.

A tot Catalunya, es van tancar 684 expedients de frau vinculats a les plantacions de marihuana localitzades a l'interior d'habitatges o edificis, el doble que el 2018. Aquesta xifra suposa una mitjana de gairebé 2 connexions il·legals per al cultiu de cànnabis destapades al dia. Les estimacions indiquen que el consum elèctric de les plantacions de marihuana a Catalunya assoleix els 119 GWh.

"El frau elèctric suposa un perjudici per a tota la societat, ja que es tradueix en un increment de la factura elèctrica del conjunt dels consumidors. Però, per damunt de tot, les connexions irregulars i manipulacions de la instal·lació elèctrica impliquen riscos importants per a la salut de la persona que les realitza i de les que l'envolten perquè poden provocar incendis, electrocucions i descàrregues elèctriques", assenyala José Manuel Revuelta, director general d'Infraestructura i Xarxes d'Endesa.

Segons les dades de l'elèctrica, el consum mitjà d'una plantació correspon al de 80 habitatges i, en algunes àrees, aquestes plantacions representen fins al 80 % del total de l'electricitat consumida a la zona.

Edicions locals