Les obres d'ampliació de l'Hospital encaren la recta final

Al setembre quedarà enllestida la construcció de l'edifici i després caldran 3 o 4 mesos més per equipar les instal·lacions

Societat

Les obres de l'edifici compacte acabaran al setembre
Les obres de l'edifici compacte acabaran al setembre

Les obres del nou edifici per ampliar l'Hospital, que van començar l'agost passat, encaren la recta final. Els treballs han avançat segons el calendari previst, i es preveu que estiguin enllestits al setembre. Després caldran 3 o 4 mesos més per equipar-lo, provar els equips i formar els professionals abans no entri en servei, a finals d'aquest mateix any.

De l'edifici planificat, actualment està a punt d'enllestir-se la primera fase, d'uns 9.000 metres quadrats. Aquí s'hi habilitarà el nou servei d'urgències, que ocuparà tota la planta baixa. El servei tindrà 90 punts d'atenció –ara n'hi ha 55–, la meitat dels quals es podran doblar en cas de necessitat. A més, els espais seran més grans i tindran l'equipament renovat, per exemple en la climatització, adequada per a pacients amb immunodepressió.

D'aquests 90 boxs d'urgències, 8 seran per a pediatria i 1 per a contenció psiquiàtrica. També n'hi haurà 5 per a malalts crítics, que necessiten una atenció continuada, 1 per a reanimació cardiorespiratòria, 1 per a politraumatismes i 1 per a ictus i similars. Set d'aquests boxs estaran completament monitorats, i 7 més estaran preparats per atendre pacients fràgils i evitar l'ingrés a planta.

També augmentaran fins a 3 les sales de triatge i, com a novetat, hi haurà 3 sales d'espera internes, tant per a pediatria com per a adults, per a abans i després de fer el triatge. Finalment, dins d'urgències també hi haurà un nou espai de diagnòstic per a la imatge, amb un segon TAC per a casos urgents, un nou espai de radiologia convencional i un gabinet d'ecografies urgents. I a l'exterior, una porta per facilitar la sortida de pacients en ambulància sense ocupar l'accés principal.

"La planificació del nou espai s'ha fet d'acord amb el nivell de població i de necessitats assistencials que es calculen per al 2038", de manera que "el salt qualitatiu serà important", valora el director general adjunt de l'Hospital, Andreu Aloy. Anna Ferrés, directora de gestió i adjunta a la direcció general, subratlla que les noves instal·lacions representaran "una gran millora no només en l'atenció als pacients, sinó també per als professionals, que podran treballar en millors condicions".

Més llits d'UCI

A banda del nou servei d'urgències, l'ampliació de l'hospital també obrirà els pròxims mesos a la primera planta un nou espai d'hospitalització polivalent, amb 18 llits, i noves àrees de crítics i semicrítics, amb 8 nous llits, de manera que la capacitat de l'UCI de l'Hospital de Granollers haurà passat de 10 a 28 llits en només tres anys. Tot plegat, destaca Aloy, permetrà també "millorar els processos i els circuits operatius dels professionals", que augmentaran progressivament a mesura que entrin en funcionament els serveis.

D'altra banda, quan operatiu el nou edifici, a l'espai alliberat de les urgències actuals s'hi habilitarà un hospital de dia pediàtric, un servei de diagnòstic i una unitat de fràgils, així com una sala de "trànsit" per als pacients que esperen ingressar a planta o ser traslladats al seu domicili en ambulància.

Més ampliacions en el futur

La construcció del nou edifici compacte de l'Hospital es va adjudicar a la unió temporal d'empreses (UTE) formada per ACSA, Sogesa i Bosch i Pascual. L'obra ha tingut un cost de 29,2 milions d'euros, i també se'n destinaran 6 més a l'equipament. Tot i això, actualment ja s'està planificant la segona fase de l'ampliació, encara sense calendari fixat. D'una banda, amb la posada en marxa d'un nou espai d'esterilització i magatzem al soterrani del nou edifici i d'una planta tècnica, amb 33 dormitoris per a metges de guàrdia i, d'una altra, amb la possibilitat d'aixecar un nou pis per a 14 quiròfans. A més, aquest estiu ha començat la construcció d'un nou vial per unir el carrer Francesc Ribas i la zona posterior de l'Hospital.

Edicions locals