La futura residència de gent gran de Montornès pren forma

El projecte Tres per Tres ha estat el guanyador del concurs d'idees per dissenyar l'equipament

Societat

Una recreació de com serà la futura residència de gent gran
Una recreació de com serà la futura residència de gent gran

Montornès del Vallès

L'Ajuntament ha anunciat el projecte guanyador del concurs d'idees per al disseny de la residència de gent gran. La proposta Tres per Tres, de l'arquitecte barceloní Santiago Vives Santfeliu, ha estat la guanyadora amb un projecte que compta amb tres edificis connectats, un conjunt de jardins i zones verdes i una plaça pública oberta a tota la ciutadania.

L'arquitecta municipal Laura Porqueres ha explicat les principals característiques del projecte guanyador: "Són tres volums i queda unificat amb l'entorn d'habitatges unifamiliars on es troba". Porqueres també destaca que Tres per Tres inclou "un espai públic", un fet que no oferien altres propostes. L'arquitecta també remarca que la proposta ofereix "moltes ventilacions creuades, fet que en l'àmbit energètic fa que funcionin molt les solucions passives".

Un altre punt positiu del projecte de Santiago Vives és la seva adequació als requisits del concurs: "Moltes propostes superaven molt les superfícies que nosaltres establíem i la guanyadora és una de les que està més ajustada. Això suposa un manteniment més eficient, entre altres factors", destaca Laura Porqueres. En resum, l'arquitecta municipal afirma que la balança s'ha decantat "per la qualitat arquitectònica i per oferir una imatge més amable i menys hospitalària".

El projecte Tres per Tres, presentat a l'ajuntament

El concurs ha comptat amb 19 propostes de diversos equips d'arquitectes, de les quals 5 han arribat a la fase final. Els criteris per la selecció del guanyador han tingut diversos factors en compte, com les estratègies per reduir costos i consum energètic, la relació de l'edifici amb l'entorn, la distribució i qualitat dels espais o l'adaptació al programa.  El jurat ha estat format per les arquitectes municipals Laura Porqueres i Sandra Ribas, un arquitecte del col·legi català i la secretària de l'Ajuntament, Júlia Cid.

La residència es construirà als terrenys situats entre els carrers de Consell de Cent i Josep Tarradellas, on van estar els mòduls temporals de l'INS Marta Mata, i disposarà, en principi, de 90 places.

L'Ajuntament buscarà fons europeus

El projecte de la residència de gent gran es presentarà a la convocatòria de fons europeus que acaba aquest mes, segons ha anunciat l'alcalde José Montero. Montero afirma que des del consistori es mostren optimistes: "La convocatòria és molt àmplia, hi ha molts diners. Si l'aconseguim dependrà de les que es presentin i de si complim els requisits. Creiem que la nostra proposta és molt bona, és l'oportunitat que estàvem buscant", afirma.

Sobre els propers passos i terminis de la construcció de l'equipament, l'alcalde afirma que "serà un procés llarg. En tres mesos tindrem el projecte bàsic i passarem a la contractació del projecte executiu". Montero declara que la seva intenció és "no parar", tot i que per aconseguir-ho necessiten "els fons europeus i la inversió de la Generalitat". L'alcalde espera poder anunciar "un calendari més concret" abans de final d'any.

Edicions locals