La campanya de donació de sang a Montornès inclou per primer cop la donació de plasma

Serà aquest dimarts al teatre Margarida Xirgu, amb cita prèvia

Societat

Aquest dimarts 12 de juliol, per primera vegada al poble, la campanya de donació de sang del Banc de Sang i Teixits inclourà la donació de plasma. L'actuació tindrà lloc al Teatre Margarida Xirgu.

Per primera vegada, la ciutadania es podrà apropar al Teatre Margarida Xirgu per donar plasma. Per fer-ho, és necessari reservar plaça al web donarsang.gencat.cat.

Durant l’estiu, el Banc de Sang i Teixits preveu que hi haurà un descens de les donacions del 30 %. Per això, s’ha reeditat la campanya Viu i fes viure, per conscienciar la població sobre la necessitat de mantenir les reserves de sang en el període de vacances. Es calcula que són necessàries 1.100 donacions diàries d'aquest bé tan preuat que, a més, té data de caducitat, per la qual cosa, té una vida d'emmagatzematge limitada.

El plasma és un dels components de la sang i és el fluid que permet la suspensió dels glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes. Es fa servir en la producció de medicaments anomenats hemoderivats i en les transfusions per aturar hemorràgies, entre altres aplicacions. La donació de plasma és més lenta que la de sang, dura uns 45 minuts, però per contra la recuperació de la persona és més ràpida, de manera que el procediment es pot repetir cada 15 dies.

Per donar plasma, igual que per donar sang, cal complir diversos requisits: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 kg, trobar-se bé de salut i no estar embarassada.

En el cas de la sang, les dones en poden donar fins a tres vegades a l'any i els homes fins a quatre, sempre respectant que, entre donació i donació, hagi passat un mínim de dos mesos. No cal fer-les en dejú.

Edicions locals