L'Ajuntament de Montornès apuja l'IBI un 2,5% per fer front a la crisi

La mesura aportarà 135.000 euros més a les arques municipals

Societat

El ple municipal de Montornès ha aprovat una pujada del 2,5% de l'Impost de Béns Immobles (IBI), una modificació que suposarà un increment mitjà de 4,88 euros anuals en el 85% dels rebuts. La modificació es va tirar endavant amb els vots a favor del govern, l'abstenció de Montornès per la República i el vot contrari de PSC, PP, Cs i el regidor no adscrit.

El govern municipal defensava la pujada per fer front a l'actual crisi econòmica i "donar resposta a les necessitats de les famílies amb dificultats", deia durant el ple l'alcalde, José Antonio Montero, qui recordava que el municipi té una renda familiar molt baixa. "Som un dels municipis on els impostos són més baixos, però som referent en polítiques socials", defensava Montero.

L'objectiu doncs és reforçar les finances municipals amb l'increment d'aquest impost que suposa un 25% dels ingressos municipals. Amb la pujada, el govern preveu recaptar uns 135.000 euros més. "Per justícia social ens veiem en la necessitat d'apujar l'IBI per oferir serveis a la ciutadania, amb preus públics assequibles i bonificacions, en una població com la nostra amb gent humil", afegia la regidora delegada de l'Àrea de Gestió Econòmica, Natalia Segura. La regidora defensava que l'IBI és "en part un impost progressiu perquè va lligat al patrimoni, que normalment va lligat a la renda de les famílies", opinava Segura, qui assegurava que es mantindran les ajudes a les famílies que no hi puguin fer front.

L'oposició, en contra

La modificació va tirar endavant només amb els vots a favor del govern dels comuns i amb l'abstenció de Montornès per la República. La resta de grups municipals s'hi van oposar.

El principal partit de l'oposició, el PSC, considerava que "no és el moment d'augmentar la pressió impositiva als ciutadans", deia la portaveu socialista, Eva Díaz, qui indicava que en "aquests moments d'incertesa no convé més depesa a les llars, que ja pateixen l'encariment d'articles de primera necessitat i de subministraments", apuntava.

Una visió que compartia el regidor no adscrit, Luís Ramos, qui, a més, qüestionava la progressivitat de l'impost. "Es puja un 2,5% indiscriminadament", deia.

Per la seva banda, tant Cs com PP també es van mostrar contraris a la pujada i van reclamar que "es facin servir els diners que té l'Ajuntament d'altres maneres", deia la regidora de Cs, Àngels Menchén.

En aquest sentit, Jaume Casanovas, considerava que es podrien aconseguir aquests diners "prescindint de despeses més supèrflues" però reconeixia que la pujada "és controlada, i per aquest motiu s'hi abstenia.

En resposta, la regidora Segura defensava que, "precisament per fer front a la crisi calen aquestes decisions fermes", i llistava algunes de les ajudes que proporciona l'Ajuntament de Montornès, a través dels serveis socials municipals. "El 2021 es va donar 500 beques menjador, 210 beques d'activitats d'estiu, es van donar 1.056 ajuts d'urgència, i es van atendre 3.478 usuaris de serveis socials", enumerava Segura.

Modificació de l'IAE

Amb el mateix objectiu d'enfortir les finances municipals, el govern també va tirar endavant una pujada de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), que afecta les empreses que facturen un mínim d'un milió d'euros anuals. En aquest cas, es pujarà un 1% a les empreses que es troben als polígons industrials i un 2% a la resta. "Aquest impost afecta grans empreses amb un gran poder adquisitiu", argumentava Segura.

En aquest cas, hi votaven en contra PP i Cs, que demanaven al govern municipal contenció de la despesa, i defensaven no apujar impostos a les empreses.

Per la seva part, el PSC s'hi abstenia perquè "no ho tenim clar. És el moment d'ajudar a remuntar les empreses perquè han de generar ocupació, però també han de fer un esforç per ajudar la ciutadania", deia Eva Díaz, qui afegia que "s'han d'establir vincles de confiança amb aquestes empreses perquè creïn ocupació i aquestes mesures no ajuden".

Montornès per la República i el regidor no adscrit hi votaven a favor.

Edicions locals