Els sindicats educatius convoquen vaga per al 7 i el 28 de setembre

La primera jornada de vaga coincideix amb l'inici del curs per als grups de secundària

Societat

Marga Romartínez (CCOO), Eli Pericas (USTEC) i Bernat Pèlach (Intersindical)  I  Foto: ACN
Marga Romartínez (CCOO), Eli Pericas (USTEC) i Bernat Pèlach (Intersindical) I Foto: ACN

Els sindicats educatius han anunciat dues noves jornades de vaga al sistema educatiu contra les polítiques de l’actual conseller d’Educació: el 7 de setembre, que és el primer dia de classe a secundària, i el 28 del mateix mes. Les organitzacions sindicals han alertat que el curs serà "ingovernable". De fet, el dia 5, primer dia a educació infantil i primària, convoquen concentracions als ajuntaments a la tarda. Les setmanes del 12 al 23 de setembre es faran tancades i assemblees als centres educatius per debatre sobre el futur de les mobilitzacions.

Els sindicats han confirmat que el curs no arrencarà amb normalitat. La primera jornada de vaga serà el 7 de setembre, quan tota l'etapa obligatòria ja haurà començat les classes. Malgrat això, el 5, quan comença el curs per a infantil i primària, han animat els mestres a lluir samarretes grogues de protesta i a penjar pancartes per fer palès el seu malestar i les mançanes que denuncien. A la tarda, es faran les concentracions als ajuntaments.

El segon dia d'aturada, el 28 del mateix mes, es farà una manifestació de Jardinets de Gràcia al Departament d'Educació. En paral·lel, els sindicats volen que la comunitat debati sobre el futur de les mobilitzacions i mantenir-les ben visibles i per això ha fet una crida a fer tancades i assemblees als centres educatius tant la setmana del 12 com la del 23 de setembre.

Amb aquest calendari de mobilitzacions, la coordinadora d'Acció Sindical d'USTEC, Eli Pericas, ha assegurat que l'inici de curs serà "combatiu", ja que ha lamentat que ni el president ni el mateix Govern "no han volgut resoldre el conflicte".

El curs comença "pitjor" que l'anterior

Els sindicats han justificat les mobilitzacions perquè, segons diuen, el curs començarà "pitjor" del que ha acabat aquest. Asseguren que l'avançament de les classes està marcat per la "manca d'organització" i auguren que serà un "desgavell". També posen en dubte que estiguin ben organitzades les activitats de lleure durant les tardes de setembre arran de la jornada intensiva, i asseguren que l'avançament del curs modifica les condicions laborals dels treballadors.

Més enllà d'aquests canvis, mantenen les seves principals reclamacions, com la reducció d'una hora lectiva per als docents tant a primària com a secundària per revertir així una de les retallades aplicades durant la crisi anterior. Finalment, també han criticat, entre d'altres, la manca de personal –recordant que s'han perdut 3.000 professionals que eren de reforços covid– i que els professors de secundària no poden preparar el curs amb els nous currículums perquè encara no s'han publicat.

Edicions locals