El mal estat de dos edificis a Can Vila fa perillar l'escolarització d'uns 70 alumnes al setembre

L'Ajuntament de Mollet i l'AMPA del centre d'educació especial reclamen una solució al Departament d'Educació

Societat

El mal estat de dos edificis a Can Vila fa perillar l'escolarització d'uns 70 alumnes al setembre
El mal estat de dos edificis a Can Vila fa perillar l'escolarització d'uns 70 alumnes al setembre

L'estat de ruïna tècnica de dos edificis de l'Escola d'Educació Especial Can Vila de Mollet afectarà l'escolarització d'una setantena d'alumnes del centre, que a hores d'ara, no saben ni on podran iniciar el curs al setembre. L'Ajuntament de Mollet i l'AMPA del centre han reclamat per mitjà d'una carta al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, una solució per a l'alumnat afectat.

Els edificis de secundària i habilitats de l’Escola d’Educació Especial Can Vila es tancaran l’1 de juliol davant les greus deficiències estructurals que pateixen. El Departament d'Educació va construir aquests edificis el 2002, de manera provisional, per respondre a la creixent demanda de places a l’escola, que és municipal, però que acull alumnes de més d'una vintena de municipis. De fet, dels 160 alumnes, només 46 són de Mollet.

Segons expliquen des de l'Ajuntament, durant aquest any 2022 han aparegut "esquerdes molt significatives" que van ser inspeccionades al març conjuntament per tècnics de l’Ajuntament de Mollet, i un tècnic del Departament d’Educació. Fonts municipals apunten que l’Ajuntament va realitzar una actuació d’emergència per poder finalitzar el curs amb seguretat, però l’informe va concloure que fruit dels danys, a partir de l’1 de juliol s’ha de desocupar l’edifici. Per tant, el 5 de setembre no es podrà iniciar el curs allà perquè no es garanteixen les mesures de seguretat, una clausura que afecta una setantena d'alumnes. "Des del març que el Departament d'Educació és coneixedor d'aquest problema i no l'afronta decididament", diu el regidor d’Educació, Raúl Broto Cervera, qui assegura que des del Departament no s'ha rebut cap solució ni provisional ni definitiva. A més dels dubtes sobre com començaran el curs els 70 alumnes afectats, la clausura d’aquests dos edificis també afectarà el dia a dia del centre, ja que s’hi troben espais importants com la secretaria, fisioteràpia, logopèdia o la sala de música.

Davant d’aquesta situació, i després de diverses peticions al Departament d’Educació, l’alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio Calé, i l’AMPA de l’escola han enviat una carta al conseller Josep Gonzàlez-Cambray “perquè cerqui una solució definitiva en el menor període de temps possible”. Ambdues parts li demanen al conseller que assumeixi les seves competències obligatòries d’escolarització també amb aquests nens i nenes (de 3 a 21 anys) d’educació especial i que assumeixi les seves obligacions d’inversió en els centres d’educació públics. L’alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio Calé, assegura: “Estem enormement preocupats per aquesta situació. Ens han dit que buscaran una solució d’escolarització pel dia 5 de setembre, però no veiem voluntat de solucionar de manera definitiva aquest greu problema. La totalitat d’alumnes, i no només uns quants, tenen dret de seguir la seva educació a Can Vila”, diu Dionisio, qui reclama a la Generalitat que "assumeixi les seves responsabilitats com a administració competent, ja que té la competència d’escolarització d’alumnes en edat obligatòria”.

Al maig, l’alcalde Josep Monràs Galindo va enviar una carta al director general de Centres Públics reclamant respostes i solucions i a inicis de juny el Consell Escolar de Can Vila i l’AMPA van enviar una carta al director del Servei Territorial demanant una solució urgent per a l’escolarització dels alumnes afectats al següent curs. Segons l'Ajuntament, no va ser fins al dia 16 de juny, via telefònica, i aquest dilluns 27 de juny, en una reunió telemàtica, que el Departament d’Educació va comunicar a l’Ajuntament que "no realitzaria cap inversió per solucionar la problemàtica, al·legant que el terreny és propietat de l’Incasol i que és una escola de titularitat d’activitat municipal". Des de SomMollet s'ha demanat parlar amb la direcció dels Serveis Territorials del Vallès Oriental Maresme, però encara no s'ha obtingut resposta.

Per a Broto, el fet que sigui una escola municipal no és motiu perquè el Departament no hi inverteixi. "No estem parlant de manteniment, que li pertocaria a l'Ajuntament, sinó d'inversió i que els terrenys són de l'Incasòl no pot ser una excusa perquè, de fet, ja van fer obres d'inversió el 2002 i el 2015 fent edificacions i mòduls per augmentar places", explica el regidor.

L’Ajuntament està treballant i valorant presentar un contenciós administratiu.

Edicions locals