Montornès inclou les urbanitzacions al Pla de Protecció contra Incendis Forestals

El pla té com a objectiu reduir el risc de propagació d'incendis al municipi

Societat

| Oriol Clavera / Diputació de Barcelona

La Diputació ha inclòs les urbanitzacions de Montornès dins el Pla de Protecció contra Incendis Forestals, un document que té com a finalitat determinar les actuacions que cal executar a les franges perimetrals de protecció del nucli urbà en cas de foc forestal.

El ple aprovava per unanimitat la revisió del Pla de Protecció contra Incendis Forestals (PPU) relatiu al nucli urbà de Montornès del Vallès (revisió franja perimetral), una revisió que inclou les urbanitzacions de Can Bosquerons de Dalt, El Telègraf, Casablanca Can Comes, El Castell,
Carrer Ametller i Can Ametller, que havien quedat fora del primer document perquè, com explicava la regidora de Medi Ambient, Mar Garcia, "les urbanitzacions no estaven incloses al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) del 1992", que hauria servit de base per redactar el primer pla.

L’objectiu general d’aquest projecte és  millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures, i disminuir el risc de propagació d’un incendi de les zones interiors del nucli de població cap a les zones exteriors. Les franges de protecció han de ser de com a mínim 25 metres d’amplada, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida.

Així doncs, es preveuen actuacions per facilitar l’accés dels equips d’extinció a tot el perímetre del nucli de població i facilitar l’accés de la maquinària per a l’execució del tractament de vegetació en la franja perimetral i el seu posterior manteniment.

El cost inicial de les obertures de franges al nucli urbà, les urbanitzacions i també l'obertura de parcel·les internes és de 123.000 euros. El manteniment anual d'aquestes franges de seguretat és d'uns 35.000 euros. L'Ajuntament aprovava a l'abril un paquet d'inversions amb aquest objectiu i també compta amb el finançament per part de la Diputació de Barcelona.

ADF en alerta

Per la seva part, l'Associació de Defensa Forestal (ADF) la Conreria,que actua sobre una àmplia zona forestal que s'estén per les serralades de Marina i Litoral als termes municipals de Vallromanes, Montornès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Sant Fost, i Tiana, alerta de l'alt risc d'incendi. "Estem en una situació de molt risc perquè els boscos s'estan deixant de banda, estan molt secs i amb molts arbres caiguts perquè els propietaris no se'n fan càrrec", lamenta Joan Ramon Mimó, president de l'ADF La Conreria.

Amb tot, el responsable de l'associació afirma que enguany, els ajuntaments baixvallesans estan fent la feina amb la neteja de les franges perimetrals i antiincendis, que han d'actuar com a tallafocs en cas d'incendi al bosc. "A Vallromanes s'estan acabant les perimetrals; a Sant Fost també estan acabant les franges i se n'estan fent de noves, i a Montornès s'ha fet una bona neteja del camí que va des del coll de Mercader fins al dipòsit de Martorelles, al GR 97.3. S'han netejat amb una amplada de 4 metres i aquest punt es converteix en un dels tallafocs importants de la zona", apunta Mimó. El cap de l'ADF ha demanat precaució de cara al cap de setmana de la revetlla. "Tota la zona és una zona de risc. Ara mateix podria començar un foc a Collserola i en una tarda se'ns pot presentar al Baix Maresme i podria arrasar gran part de les serres de Marina i Litoral", adverteix.

Edicions locals