La robòtica al servei de la sostenibilitat, a càrrec dels alumnes baixvallesans

Divendres es va celebrar la Fira de Robòtica Educativa a Mollet, amb 700 estudiants des de P-3 fins a batxillerat

Societat

La robòtica al servei de la sostenibilitat, a càrrec dels alumnes baixvallesans
La robòtica al servei de la sostenibilitat, a càrrec dels alumnes baixvallesans

Vehicles que s'aturen davant les escombraries, semàfors que automàticament es posen en vermell per als cotxes quan un vianant s'hi apropa, fanals intel·ligents o habitatges i aparcaments sostenibles amb panells solars. Aquestes són només algunes de les propostes que van exposar alumnes de Mollet, Parets, Montornès i Montmeló a la segona edició de la Fira de Robòtica Educativa i Programació del Vallès Oriental-Codebot Vallès.

La pista exterior del pavelló Riera Seca de Mollet va acollir divendres uns 700 alumnes des de P-3 fins a batxillerat que van exposar els seus projectes vinculats amb la robòtica i adaptats als diferents nivells d'edat.

Si bé enguany –en ser la primera edició presencial– es va deixar la porta oberta a presentar qualsevol treball amb llenguatge computacional, la gran majoria d'iniciatives estaven vinculades amb la sostenibilitat de les ciutats i comunitats.

El regidor d'Educació de Mollet, Raúl Broto, qui alhora és responsable dels programes estratègics de ciutat Smart (intel·ligent), sostenible i digital, recalcava la importància de l'aprenentatge d'aquesta matèria. "En aquest món digitalitzat, la tecnologia té un paper fonamental i cal que entenguin com funciona, perquè entendran millor com funciona el món", deia l'edil molletà, alhora que es focalitzava en les noies: "És un món que està majoritàriament ocupat per homes i necessitem que moltes noies estudiïn carreres tecnològiques, programació, robòtica...".

Pel que fa a la seu molletana, Broto es congratulava perquè Mollet esdevingués divendres "en certa manera la capital de la robòtica educativa de la comarca" i hi afegia: "Tant de bo es faci sempre aquí, però si hem de compartir amb els altres municipis evidentment que no hi haurà cap problema. És important que es faci i que es visualitzi".

Oberts als sis municipis restants

Aquesta fira s’organitza en el seminari de robòtica del Pla de Formació de Zona del Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu del Vallès Oriental II (CRP-VOII), i aquest és el tercer any que s'intenta fer: el 2020 va quedar suspesa per la pandèmia, l'any passat es va celebrar de manera telemàtica i enguany ha estat l'estrena presencial, amb la participació de centres educatius de quatre municipis baixvallesans.

Marga Flores, directora del CRP-VOII, explicava que aquesta primera fira ha estat "molt oberta" quant a temàtica, per aplegar molts centres i projectes diferents, i desitja que el 2023 s'hi puguin afegir les escoles i instituts dels municipis restants: "Nosaltres gestionem deu municipis i tots deu han estat convidats; esperem que l'any que ve els altres sis també s'hi animin".

Els sis pobles restants són la Llagosta, Sant Fost, Martorelles, Santa Maria de Martorelles, Vilanova del Vallès i Vallromanes.

Fotografies de la Fira de Robòtica

Edicions locals