El jutjat investiga el procés de concessió del bar de l'Sputnik

El PSC presenta una querella per "possibles irregularitats" i des del govern defensen la gestió feta per promoure l'economia social

Política

La concessió per a la gestió del gastrobar del Centre Juvenil Sputnik ha arribat als tribunals. El Jutjat d'Instrucció número 1 de Granollers investiga el cas després que el PSC hagi presentat una querella  per presumptes delictes de suborn a funcionari públic i tràfic d'influències.

"Creiem que el procediment no està prou justificat. Hi ha una adjudicació d'un servei públic amb una concessió per decret com a contracte menor i no amb un concurs públic", explica a SomMontornès Eva Díaz, portaveu del PSC, qui considera que la querella podria ser ampliable a altres presumptes delictes com prevaricació i malversació de cabals públics.

El jutjat ha cridat a declarar en qualitat d’investigats a l’alcalde,  José A. Montero, el primer tinent d’Alcaldia i regidor d’Ocupació, Promoció Econòmica i Comerç, a Jordi Delgado, i el regidor de Joventut Sergio Carrillo, entre d’altres. En la fase d'instrucció que s'ha obert, el jutjat ha sol·licitat a l’Ajuntament de Montornès l’expedient complet i la documentació referent a aquesta concessió i ha citat altres testimonis per la seva implicació en els fets que motiven la querella. Un cop es tanqui la instrucció el jutjat decidirà si arxiva el cas o s'obre judici oral.

Impuls cooperatiu

La gestió del gastrobar de l'Sputnik està lligada a un projecte per promoure l'economia social entre els joves, que l'Ajuntament va engegar el 2019. En aquell moment, la institució va fer una crida pública a joves emprenedors interessats perquè, a través de la constitució d'una cooperativa, gestionessin el servei de bar de l'equipament juvenil, amb l'assessorament tècnic de l'Ateneu Cooperatiu.

Un cop es va definir el grup motor integrat pels joves interessats, Ajuntament i Ateneu van fer un procés d'acompanyament per a la posada en marxa del bar. "El desembre de 2020 els joves van constituir la cooperativa i l'Ajuntament els va fer un contracte d'un any improrrogable", explica el regidor Jordi Delgado, qui recorda que "des del primer moment" ja es preveia un concurs públic obert del servei un cop finalitzat el primer any de contracte, una licitació que, segons Delgado, ja està preparada i que es publicarà en les properes setmanes. "Es tracta d'una prova pilot, no parlem d'un àmbit mercantil sinó formatiu", diu Delgado, qui defensa tot el procés com un "espai de formació professionalitzadora" per a aquests joves, com a sortida d'autoocupació en el marc del món cooperatiu i l'economia social. En aquest sentit, la socialista Eva Díaz reconeix que la filosofia del projecte ha estat explicada pel govern en diverses ocasions, però "al nostre parer és una adjudicació fraudulenta", diu.

Pel que fa a la lectura política, Delgado lamenta que amb la querella el PSC hagi fet "el salt a la judicialització". "Des del principi el PSC ha estat contrari al projecte del gastrobar, però s'hauria d'haver mantingut el debat en l'àmbit polític", opina el regidor dels comuns, qui diu estar "tranquil". "Tot el procés ha estat públic i tenim clar que no hi ha hagut cap mena d'activitat delictiva ni per part dels joves ni per part dels responsables polítics", conclou Delgado.

Edicions locals