'Mauthausen, l'univers de l'horror', a Can Saurina

L'exposició es pot visitar fins al diumenge 15 de maig

Societat

'Mauthausen, l'univers de l'horror', a Can Saurina
'Mauthausen, l'univers de l'horror', a Can Saurina

Can Saurina acull des de dimecres i fins al pròxim diumenge 15 de maig l'exposició Mauthausen, l'univers de l'horror, una mostra de l'Amical de Mauthausen i el Museu d'Història de Catalunya que recull les vivències dels republicans espanyols al camp de Mauthausen, en un recorregut cronològic que va des de la Segona República fins a la deportació.

Coincidint amb el 77è aniversari de l'alliberament del camp de Mauthausen, Montornès acull aquesta intervenció, que dilluns  a les 19 h comptarà amb la visita guiada a càrrec del president d'Amical Mauthausen, Joan Calvo.

L'alcalde de Montornès, José A. Montero, explicava dimecres, amb l'obertura de la mostra, que aquesta proposta de memòria històrica i democràtica està "adreçada especialment a la sensibilització" i concretament cap als alumnes de secundària, "que ja en tenen un cert coneixement i els podem donar un complement".

Concretament pel que fa als instituts, Montero deia que passada aquesta acció l'objectiu seria "que puguem traslladar als instituts la idea d'organitzar viatges per conèixer els camps de Mauthausen o Auschwitch, i que ho incorporin a la seva agenda de formació i d'experiències".

Alhora, el batlle destacava que si bé les inhumes vivències als camps d'extermini nazis són "fets del passat", alhora "constitueixen elements que es traslladen fins al present". En aquest sentit, assegurava que "coses que estan dient forces polítiques com VOX en les institucions fan referència a aquests tipus de plantejaments polítics: a l'enfrontament, a l'odi i al menyspreu de determinats col·lectius".

Cançons de guerra i exili

A banda de l'exposició, s'han organitzat altres activitats per commemorar tant la Segona República com l'alliberament de Mauthausen. Dimecres també va tenir lloc la conferència La repressió contra la diversitat sota el nazisme i el franquisme, a càrrec de l'expert en història LGBTI i autor del blog Armari Obert, Leopold Estapé. I aquest divendres a les 19 h, la plaça de la República acollirà un concert ple de cançons que sonaven a la Guerra Civil i a l'exili republicà, saltejades amb fragments literaris i discursos polítics relacionats. Es tracta Cançons de guerra i exili, a càrrec de l'artista Esther Lázaro, de Therkas Teatre.

Edicions locals