Montornès commemora el 91è aniversari de la Segona República amb un record als veïns morts als camps nazis

També es farà una ofrena floral a la plaça de la República

Política

El departament de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Montornès ha programat en els pròxims dies un conjunt d’actes per commemorar el 91è aniversari de la Proclamació de la II República i el 77è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen i altres camps d’extermini del nazisme.

El 13 d’abril, a les 19 h, la Sala Multimèdia de Can Saurina acollirà la conferència Montornesencs als camps nazis: del silenci a la memòria recuperada, a càrrec del doctor en Història i membre de memoria.cat Jordi Pons. Durant la sessió es repassarà la història de la recuperació de la memòria democràtica a Catalunya durant els darrers anys, incidint en iniciatives locals com la col·locació de les tres plaques Stolpersteine que es va dur a terme l'any passat en record dels tres veïns del poble assassinats als camps de concentració.  

En acabar, es farà una ofrena floral a la plaça de la República, davant del monument en record dels montornesencs morts i desapareguts a la Guerra, a l’exili i als camps de concentració nazis.

Durant la primera quinzena del mes de maig, estan programats més actes. El 4 de maig, Leopold Estapé, expert en història LGTBI, oferirà la conferència la repressió contra la diversitat sota el nazisme i el franquisme, a Can Saurina. Tot seguit, s'inaugurarà la mostra Mauthausen, l'univers de l'horror, que es podrà visitar fins al 15 de maig. A més, Joan Calvo, president de l'Amical Mauthausen, oferirà el 9 de maig una visita guiada a l'exposició. El 6 de maig, la plaça de la República acollirà el recital Cançons de guerra i exili, amb Esther Lázaro de Therkas Teatre.

Edicions locals