Montornès en Comú fa balanç dels deu anys al govern i avança projectes de futur

El teatre Margarida Xirgu va acollir gairebé 300 persones en un acte en què va participar la líder dels comuns Jessica Albiach

Política

Regidors i regidores que han format part del govern
Regidors i regidores que han format part del govern | FOTO: Montornès en Comú

Fer balanç dels deu anys de govern i avançar les bases del projecte futur. Amb aquestes premisses, Montornès en Comú celebrava divendres l'acte públic per commemorar una dècada al govern municipal, una efemèride a què s'arribava l'any passat, però que s'ha hagut d'ajornar en dues ocasions a causa de la pandèmia.

L'alcalde Jose Antonio Montero, recordava com el seu partit –aleshores sota les sigles d'ICV-EUiA– arribava al govern el 2011, amb "un projecte molt il·lusionant", però que va haver de fer front a una greu situació d'emergència social causada per la crisi econòmica. “A Montornès, durant els pitjors anys de la crisi del 2008, vam haver d’atendre una quarta part de la població amb alguna mena d’ajut des de l’Ajuntament”, deia Montero, qui destacava les polítiques socials com a eix dels seus mandats.

L'alcalde també destacava projectes com la municipalització de serveis públics essencials com la gestió de l’aigua i del Complex Esportiu Municipal (CEM) o la millora de les condicions laborals de la plantilla municipal, i el desenvolupament de grans equipaments, en especial educatius. "En un moment de paràlisi de Generalitat i de manca de suport als municipis, nosaltres no ens vam aturar i vam ser capaços de construir l'escola Palau d'Ametlla, reformar l'escola d'hoteleria i impulsar un munt de projectes educatius. Aquesta prioritat de l'educació com a centre de les polítiques públiques ens ha caracteritzat", apuntava Montero.

L'alcalde reconeixia, però, que un dels projectes pendents continua sent la residència i centre de dia per a la gent gran. "Queda pendent, però no hem deixat de treballar-hi. Hem posat en marxa la redacció del projecte, que depèn de la Generalitat, i ara s'obre una gran oportunitat amb els fons europeus. És un projecte que estem lluitant i que posa de manifest aquesta necessitat de col·laboració entre administracions", indicava.

A banda del balanç, la formació també avançava algunes de les línies a treballar en el futur. "Pensem que tenim el projecte que necessita Montornès per als propers anys ja l'hem pensat i l'estem escrivint i el volem compartir", deia Montero. D'aquestes línies de futur, l'alcalde destacava un nou planejament urbanístic del municipi per idear el Montornès físic i millorar l'espai públic, i platejar la possibilitat de la unificació amb Montornès Nord. "La revisió de planejament haurà de tenir diferents eixos: l'habitatge, la mobilitat i el transport i mantenir les polítiques socials, però cal afegir polítiques animalistes, el protagonisme de la sostenibilitat als municipis i una nova governança amb protagonisme del feminisme", concloïa.

Sobre si serà Montero qui encapçalarà el projecte de Montornès en Comú per als propers anys, l'actual alcalde assegurava estar a disposició del projecte tot i que la seva candidatura s'haurà de formalitzar en un procés de primàries que es vol fer abans de l'estiu.

Albiach, Montero i Mena durant l'acte al Margarida Xirgu FOTO: Montornès en Comú
Albiach, Montero i Mena durant l'acte   FOTO: Montornès en Comú

Gairebé 300 persones van assistir a l'acte, que va comptar amb la intervenció de Jéssica Albiach, presidenta d’En Comú Podem al Parlament de Catalunya, que va posar en valor el compromís del govern amb el veïnat per haver tirat endavant projectes socials i educatius amb la manca de suport de la Generalitat i a pesar de grans retallades. Albiach també va aprofitar per comprometre’s a pressionar el Govern de la Generalitat per abaratir les tarifes del transport públic que l’hi són competència i per la construcció d’una nova biblioteca a Montornès.

El diputat al Congrés per En Comú Podem Joan Mena també va participar a l’acte amb una intervenció on va definir el govern de Montero com “un govern que pensa en la gent” per haver portat a terme la construcció de l’INS Marta Mata i l’escola Palau d’Ametlla malgrat no tenir les competències. En clau estatal, Mena va aplaudir les polítiques de la Ministra de Treball Yolanda Díaz, com l’augment del Salari Mínim Interprofessional o els ERTEs, que han possibilitat que durant la crisi de la Covid-19 no s’acomiadés als treballadors, al contrari que en la del 2008.

L’acte va comptar amb un emotiu homenatge al veí i militant del PSUC i de Montornès en Comú Joaquín Montero, que va morir per la Covid-19 el 2020, i un discurs de condemna a la guerra d’Ucraïna per part del regidor de Cooperació Internacional Sergio Carrillo, que va fer esmena a la necessitat de deixar de distingir entre “refugiats de primera i refugiats de segona segons el seu color de pell”. També es va entregar un obsequi a les regidores i regidors del partit que van assistir a l’acte. Finalment, després dels parlaments, els assistents van poder gaudir d’un sopar a la sala gran del teatre Margarida Xirgu.

Edicions locals