El radar de tram de la C-17 entre Lliçà i Parets, inactiu des de l'estiu del 2019

Els 17 mesos que va estar operatiu, entre febrer de 2018 i juny de 2019, va ser el segon que més va multar de tot Catalunya

Societat

Un dels dispositius del radar, a l'altura de Can Romeu de Parets, fa uns mesos I Arxiu
Un dels dispositius del radar, a l'altura de Can Romeu de Parets, fa uns mesos I Arxiu

El radar de tram de la C-17, entre Lliçà d'Amunt i Parets, està inactiu des del juliol del 2019, segons ha confirmat el Servei Català de Trànsit. Aleshores, després d'un any i mig de funcionament, el mecanisme es va avariar, i va deixar inoperatiu el radar durant més d'un any. L'any següent, el novembre de 2020, van començar les obres del tercer carril de la C-17 en sentit sud, amb una senyalització excepcional per obres que inhabilitava la senyalització convencional i, per tant, deixava el radar novament fora de servei.

El dispositiu –el primer d'aquestes característiques a la comarca– està situat entre els quilòmetres 18 i 16 de la C-17, entre Lliçà d'Amunt i Parets, i calcula la velocitat mitjana dels vehicles en un tram de 3,6 quilòmetres, entre les instal·lacions de Mango, a Lliçà, fins a la sortida del Coll de la Manya primer i fins al restaurant Can Romeu de Parets després. La zona controlada es divideix en aquests dos trams i els límits de velocitat en aquest recorregut són de 80 i 100 km/h respectivament, d'acord amb el traçat de l'autovia.

Molt sancionador

El primer any que va estar en funcionament, el 2018, va ser el segon radar de Catalunya que més vehicles va denunciar per excés de velocitat. En total va caçar 108.066 vehicles, és a dir, 296 infraccions diàries. Aquell mateix any va ser també el tercer radar que més multes va imposar a tot l'Estat, només per darrere d'un dispositiu situat al quilòmetre 215 de la C-31 a Badalona (340 multes diàries) i un altre a l'A-5 a Madrid (337 multes diàries).

Així ho recollia aleshores un estudi d'Automobilistes Europeus Associats (AEA), una associació d'automobilistes sense ànim de lucre dedicada a l'assessorament dels conductors en tot allò que té a veure amb l'automòbil. Segons el Servei Català de Trànsit, durant tot el període d'activitat del radar, de febrer de 2018 a juny de 2019, es van sancionar uns 140.000 vehicles per excés de velocitat.

Ara asseguren que, amb l'entrada en servei del tercer carril i la finalització de les obres en sentit sud, el radar tornarà a funcionar: "En acabar les obres, i abans de la seva posada en funcionament, caldrà ajustar-lo a la nova infraestructura", assenyalen fonts del Servei Català de Trànsit, tot i que no avancen si hi haurà cap canvi respecte a les velocitats màximes permeses fins ara.

D'altra banda, també alerten que "fins que no finalitzin les obres es poden fer controls de velocitat amb altres sistemes de vigilància".

El tercer carril sud, a punt d'obrir

El tercer carril de la C-17 en sentit sud, entre Granollers i Parets, està pràcticament enllestit i a punt d'entrar en servei les pròximes setmanes. Segons ha confirmat el Departament de Territori, només queda pendent d'aplicar l'última capa d'asfalt, que s'estendrà quan les temperatures no siguin tan fredes, ja que quan fa tant fred no és recomanable fer-ho.

Edicions locals