Es crea una entitat cultural amb el nom antic del poble de Montornès, Palau Dalmanla

L'associació porta per nom Palau Dalmanla, denominació antiga de Montornès, i es presentarà dissabte al Margarida Xirgu

Cultura

Membres de la junta: Begoña Malo (secretària), Elisenda Bru (presidenta) i Josep Flores (vicepresident)
Membres de la junta: Begoña Malo (secretària), Elisenda Bru (presidenta) i Josep Flores (vicepresident)

Sergio Carrillo

Palau Dalmanla és un dels noms que va tenir el poble de Montornès, d'aquí es va extreure el nom per a una revista del Centre d'Estudis de Montornès –Dalmanla–, i ara dona nom a una nova entitat cultural del municipi que té com un dels seus objectius principals "donar valor al patrimoni de Montornès –cultural, històric, festiu...–" i intentar "apropar-lo a la gent i que sigui atractiu". La seva primera acció serà aquest dissabte (16.30 h), quan es presentaran al Teatre Margarida Xirgu –les entrades, gratuïtes, es poden reservar a entrades.montornes.cat–.

Ja feia mesos que l'Elisenda Bru i el Josep Flores tenien la idea d'engegar un projecte com aquest, però un vermut informal amb altres persones vinculades al teixit associatiu del poble ho va accelerar. Hi havia projectes diferents, des d’exposicions sobre les vinyes locals fins a fer obres de teatre, i tots aquests projectes hi podran tenir cabuda a Palau Dalmanla.

D'entrada, volen desvincular el patrimoni exclusivament de l'arquitectura. "Quan diem patrimoni, tothom se'n va al totxo, però patrimoni ho és tot", explica Flores, vicepresident. En tot cas, sobre els elements arquitectònics del municipi, assenyala que "tothom coneix el Castell i el Telègraf, però potser hi ha altres coses que no coneixen", com podria ser l'aeròdrom de Ca l'Arnau o la Masia de Masferrer. D'aquesta masia precisament Flores diu que "tots la coneixem pels concerts, però allò és preciós i té una ermita pròpia".

En resum, volen potenciar aquell patrimoni local "que no és tan conegut". Se centraran en Montornès, però tenint en compte el passat comú amb Vallromanes i Vilanova, i que amb Montmeló hi comparteixen Mons Observans, també podrien encabir-hi propostes d'aquests municipis.

Borsa de voluntariat cultural

Ara mateix l'entitat compta amb 11 membres d'edats ben diferents, tots participen en altres entitats montornesenques, i en la presentació d'aquest dissabte faran una mostra del que podria encabir l'entitat. La presidenta, Elisenda Bru, avança que estan oberts a què persones de fora de Palau Dalmanla amb un projecte al cap els hi diguin: "Ens doneu un cop de mà per tirar-ho endavant?".

Una de les tasques que tenen clar que endegaran és la confecció d'una "borsa de voluntariat cultural", explica en Josep Flores, que vol comptar amb aquesta base de dades per agilitzar les col·laboracions amb uns o amb uns altres depenent de l'activitat que s'estigui preparant.

Amb tot, presidenta i vicepresident respectivament puntualitzen dues grans premisses a complir: "Hem de passar una bona estona i divertir-nos"; i "tot el que fem, ho volem fer bé, ens ho treballarem molt".

Un nom amb història

Pel que fa al nom escollit, la presidenta d'aquesta nova associació, Elisenda Bru, explica: "Ens va semblar que era maco posar el nom antic del poble, perquè arrelava una mica al sentiment de pertinença". Alhora, Flores apunta que Palau d'Ametlla –que fins i tot és el nom d'una escola del municipi– podria no ser correcte. "Dalmanla està documentat i escrit en pergamins antics i sembla que Ametlla va ser un nom més popular".

Pel que fa al significat de Dalmanla, hi ha diverses teories, però la que sembla més fidedigna, segons l'entitat, és que es tractaria "del nom d'una persona, del cobrador d'impostos de la zona", diu Bru.

El fet que el nom "costa una miqueta de pronunciar" ja els hi sembla un punt a favor: "Ens han dit Dalmala, Dalmata, Mandala... Això crea molt joc i és una manera que es parli de nosaltres", clou la presidenta.

Edicions locals