Alimentació, costura, reciclatge de mobles i la integració de migrants, als projectes de Dones amb Talent

Dissabte es van presentar els quatre projectes creats per dones montornesenques

Societat

Fatima Daryal, de Sabores de caasa, tallant la Red Velvet
Fatima Daryal, de Sabores de caasa, tallant la Red Velvet | S.C.

Sergio Carrillo

La sala gran del Teatre Margarida Xirgu acollia dissabte a la tarda la presentació dels projectes sorgits de la iniciativa Dones amb Talent –impulsada per l'Ajuntament de Montornès–, en un acte emmarcat en la 4a Fira d'Economia Social i Solidària, coorganitzada amb l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental.

Concretament es van presentar quatre projectes diferents, encapçalats per diverses veïnes de Montornès. Fatima Daryal hi aportava el toc alimentari amb Sabores de Casa. Daryal, que és marroquina, és una autodidacta de la cuina: "M'agrada cuinar, fer dolços... però he après sola, a través YouTube. Mai n'he fet cap curs". En aquest projecte, elabora menjars de tota classe i, de fet, hi va portar diverses mostres perquè les participants ho tastessin. "Avui hi ha crostata italiana; una tarta americana molt coneguda, Red Velvet; dolços marroquins; quiches i pizzes", deia dissabte en la Trobada en Femení.

Daryal té "moltes ganes d'aprendre més" i li agradaria poder muntar un negoci a partir de la seva expertesa culinària, probablement d'snacks o d'aliments per emportar. Ara per ara, tot ho fa a casa i ho publica a Instagram. D'aquesta manera, qui ho vulgui li pot encarregar alguns dels plats que hi trobin a la seva pàgina, però també li poden demanar qualsevol altre plat.

La costura anava de la mà de Susanna Ferrer, amb Coser y contar, un projecte que principalment el tira endavant "amb cotó orgànic, evitant compres massives i amb teles de proximitat". Entre les seves creacions, fa portaentrepans de tela, per "evitar l'ús d'alumini i plàstic", així com petites pissarres enrotllables per a infants, "evitar l'ús del telèfon mòbil i potenciar-ne la creativitat. Si anem a un restaurant, traiem la pissarreta en comptes del mòbil". Ara mateix, Coser y contar representa "una ajuda" per a la seva impulsora, però voldria que acabés esdevenint la seva feina.

Un altre projecte sorgit de Dones amb Talent és Restaureli, d'Araceli Montero, amb el qual recicla mobles –incloent-hi restauració i pintura–. Montero explicava que fa moltíssims anys que ho fa i que li "apassiona". Amb els mobles que rep per restaurar, tant els pot donar un nou aire com "deixar-los com el dia que es van fer". Tot plegat ho fa a casa, entre la terrassa, el menjador i una habitació. Si el projecte creixés encara més, li agradaria "tenir un taller on fer mobles més grans". Fins al moment, ho ha gestionat mitjançant Wallapop, però està pendent d'ampliar-ho a Instagram.

Per últim, Nuri Cotrina (Perú) i Josema De la Cruz (República Dominicana), van presentar Mujeres inmigrantes de Montornès del Vallès (MIM), una iniciativa per "donar acollida a les dones migrants perquè puguin integrar-se i sentir-se part de la societat", deia De la Cruz. Entre les tasques que es faran, es treballarà la interculturalitat, "perquè no se sentin en un cercle en què només puguin compartir amb les persones del seu país" i alhora "perquè elles també puguin ensenyar la seva riquesa cultural i social".

Cotrina també afegia que una feina important és que aprenguin tant el català com el castellà. "Per no saber l'idioma, pots sentir-te aïllada, amb l'autoestima més baixa, perquè no pots comunicar-te". Amb tot, volen que s'hi incorporin encara més persones a MIM perquè tot plegat pugui tarar endavant. Per fer-ho, cal posar-se en contacte amb l'Ajuntament de Montornès.

Una associació sorgida a partir del Dones amb Talent?

El regidor d'Acció Social, Jordi Delgado, celebrava el desenvolupament de la 4a FESS Montornès, una "fira molt útil", que ha estrat centrada en l'economia feminista i en el treball de cures i "en aquesta invisibilitat de moltes tasques on la dona juga un paper central en la cura de les vides de les persones a càrrec seu i de si mateixes". Precisament Delgado apuntava que la invisibilitat d'aquestes feines fa "que no estiguin correctament remunerades".

Alhora, hi apuntava: "La temàtica ens ha obert els ulls per engegar un pla de treball en l'àmbit de les cures i en seguir aprofundint amb noves edicions del Dones amb Talent". Aquesta iniciativa busca l'autoocupació o l'ocupació col·lectiva de les participants, i un pas previ a la creació d'una cooperativa podria ser la constitució d'una associació sense afany de lucre. Precisament, el regidor avançava que les participants del Dones amb Talent estan "teoritzant" aquesta possibilitat.

Edicions locals