La taxa de residus a Montornès pujarà un 3,4% l'any vinent

El rebut d'un habitatge plurifamiliar serà de 137,73 euros, 4,61 més que enguany

Societat

| Diputació de Barcelona

La taxa de la gestió de residus domèstics i comercials de l'any vinent a Montornès s'incrementarà un 3,4% respecte a la d'aquest any. Això es traduirà en un rebut als habitatges plurifamiliars de 137,73 euros, 4,61 euros més, i en un preu de 158,42 euros, 5,30 euros més, en el cas dels habitatges unifamiliars.

La pujada de la taxa respon a l'ajustament de preus dels serveis que ofereix a l'Ajuntament de Montornès el Consorci de Residus del Vallès Oriental, com la deixalleria, entre altres, uns costos que el 2020 van ser de 869.000 euros. "L'augment s'emmarca en una perspectiva d'encariment dels costos de la gestió de residus, pel cànon, les transferències i les exigències de la UE", explicava l'alcalde, Jose Montero, durant el ple que va aprovar la modificació de la taxa. "Els residus plantegen un problema greu de la civilització comparable al canvi climàtic i cal actuar", afegia Montero, qui defensava la pertinença al consorci comarcal, tot assegurant: "Si no hi forméssim part estaríem amb taxes de residus el doble de cares, la bona gestió ha permès la contenció de les pujades", deia.

Montero feia un històric de com ha evolucionat la taxa a Montornès. El 2011, la taxa era de 151 euros. "La vam baixar 40 euros el 2016, i després s'han donat pujades lleugeres, la més notable l'any passat", apuntava.

Segons dades de l'Agència Catalana de Residus, el nivell de recollida selectiva sobre el total dels residus a Montornès el 2020 va ser del 45,9%, una dada lleugerament per sobre de la del Vallès Oriental, que se situava en el 44%. En aquest sentit, l'alcalde recalcava que "un millor reciclatge és responsabilitat de la ciutadania i podria fer baixar els preus de la taxa molt significativament", assegurava, Montero, qui considerava el cost "més que raonable", amb la perspectiva que l'any que ve torni a haver una pujada.

La modificació de la taxa es va aprovar amb els vots a favor dels membres del govern dels comuns, l'abstenció del PSC i el no de la resta de regidors. El principal argument de l'oposició va ser que la taxa de residus suposava una nova pujada després de l'increment anunciat fa unes setmanes de l'IBI.

En el cas del principal partit de l'oposició, el PSC, la portaveu Eva Díaz defensava l'abstenció: "Compartim l'estratègia del consorci, i el govern ha aplicat la seva recomanació, per això hauríem volgut aprovar el punt, però amb la pujada de l'IBI i altres petits increments, creiem que s'està pujant massa la pressió impositiva als veïns", deia Díaz.

En aquest sentit, Montero considerava: "Hem de conscienciar la ciutadania que són costos que s'han d'assumir i si no és a través de la taxa serà igualment a través dels seus impostos", deia l'alcalde, qui recordava les bonificacions existents per a famílies vulnerables i posava com a exemple que les persones en situació d'atur paguen una taxa de 59,54 euros.

Des de l'oposició també es va demanar que es fessin més campanyes de sensibilització a la ciutadania per promoure el reciclatge.

Edicions locals