Les 13.293 mamografies fetes el 2020 en el programa de detecció precoç han permès trobar una cinquantena de càncers

La coordinadora de l'Oficina Tècnica del Cribratge de Càncer de Mama del Vallès Oriental, Lupe Peñalva, explica que la mortalitat s'ha reduït un 30% en 10 anys

Societat

Avui, 19 d'octubre, es commemora el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, amb l'objectiu de conscienciar la població sobre la importància del diagnòstic precoç del tumor més freqüent en dones d'arreu del món. Segons l'Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer de Mama del Vallès Oriental, situada a l'Hospital de Granollers, a la comarca actualment s'estan tractant més de 200 casos d'aquesta malaltia, que a Catalunya l'any passat va afectar 5.408 persones i a nivell mundial, a més de 2,2 milions. Segons l'OMS, 1 de cada 12 dones la patirà al llarg de la seva vida.

Amb tot, la posada en marxa de programes de cribratge així com els avenços en el tractament han fet que la mortalitat d'aquest tipus de càncer s'hagi reduït en un 30% en la darrera dècada, segons explica la coordinadora de l'Oficina Tècnica de Cribratge, la doctora Lupe Peñalva. 

La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, es fa una crida a les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys. L'any passat, tot i les dificultats en la realització de proves preventives arran de la crisi sanitària de la Covid-19, el programa de diagnòstic precoç del Vallès Oriental –que coordina l'Hospital de Granollers amb la participació també de Mollet i Sant Celoni– va fer 13.293 mamografies, és a dir que va fer la prova al 87,50% de les dones convocades (15.161). "Som dels programes amb més participació de tot Catalunya, ja que normalment s'espera superar el 75% i la nostra és molt més alta", assegura Peñalva. A més, la xifra de dones que responen a la crida ha anat creixent any rere any. De fet, el 2018 en van ser 10.580, gairebé 3.000 menys que l'any passat.

La doctora ha explicat que gràcies al programa el 2020 s'han pogut detectar 50 casos de càncer de mama, malgrat que la por d'algunes dones arran de la Covid ha fet que "com que es trobaven bé no responguessin a la crida". De tota manera, Peñalva assegura que la incidència de la pandèmia en el cribratge de càncer mamari serà poc perceptible. "Ja hi ha estudis de simulacions a 10 anys que conclouen que repercutirà en 0,13 morts per cada 100.000 habitants, i els estudis més pessimistes, en 2", indica la coordinadora comarcal dels cribratges, que només es van aturar en l'època del confinament total i la primera onada de la Covid-19.

Així, el 13 de març de 2020 es van aturar les cites per fer mamografies i, tres dies després, es van desprogramar les que ja estaven previstes. "Totes les que ja estaven en estudis anteriors i, tenint en compte el grau de sospita, no es van aturar, però", apunta. La programació per a les proves de diagnòstic precoç es va reprendre el 29 de maig, quan es van tornar a convocar les primeres mamografies anul·lades, i posteriorment, es van enviar les convocatòries dels controls del programa. "És cert que hi va haver una reducció en les agendes, però, passat l'estiu, es va anar augmentant l'activitat fins a recuperar la normalitat", explica la responsable del programa. "No hi ha hagut més de 3 mesos de retard en les proves, ni s'han aturat intervencions quirúrgiques ni tractaments que es requerien", insisteix.

Els factors reals per desenvolupar un càncer de mama venen donats –ser dona (només un 1% dels casos són en homes), tenir més de 50 anys, tenir càrrega genètica i mames de risc–, de manera que "l'únic que es pot fer és un diagnòstic precoç", alerta Peñalva, qui també assegura que des d'inicis dels 80, amb els tractaments més concrets i l'inici dels programes de cribratge, s'ha aconseguit prop d'un 90% de supervivència dels pacients amb càncer mamari. Amb tot, la doctora recorda que hi ha estudis que alerten dels factors externs que poden ajudar que es desencadeni un càncer: el consum de tabac i alcohol i la vida sedentària, especialment.

Edicions locals