Visites al refugi de Ca l’Arnau, el Castell de Sant Miquel, la Torre del Telègraf i Mons Observans

Montmeló també ofereix la ruta 'L'estiueig de Carmanyola', per conèixer el seu ric patrimoni modernista i noucentista

Cultura

Interior del refugi de Ca l'Arnau
Interior del refugi de Ca l'Arnau | Pere Cornellas / Aj. Montornès

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, Montornès ofereix aquest cap de setmana activitats per conèixer a fons el refugi de Ca l’Arnau, el Castell de Sant Miquel, la Torre del Telègraf i el jaciment Mons Observans.

Les activitats comencen aquest divendres a la tarda amb una descoberta del refugi de Ca l’Arnau i l’aeròdrom 329. De manera guiada, qui hi assisteixi podrà conèixer de primera mà els elements clau de l’impacte de la Guerra Civil Espanyola a Montornès. Hi haurà dos torns: un a les 18 h i un altre a les 19 h.

Dissabte al matí hi haurà una passejada i una visita guiada al Castell de Sant Miquel, que comptarà amb el suport de l’Associació Excursionista Lleure Montornès. Les persones participants sortiran a les 9 h des dels jardins de l’Ajuntament i una vegada arribin a l’emplaçament, al voltant de les 11 h, descobriran els detalls de la darrera campanya d’intervenció arqueològica.

La Torre del Telègraf serà protagonista a la tarda, amb visites teatralitzades a les 18 h i a les 19 h per aprofundir en la història del monument, des d’on l’exèrcit isabelí mirava de controlar el territori enfront de les milícies carlines a mitjans del segle XIX.

Diumenge al matí clouran les activitats amb un taller de cuina romana per a infants i visites guiades al jaciment de Mons Observans, amb torns a les 11 h i a les 12 h.

Totes les activitats són gratuïtes i requereixen d’inscripció prèvia al correu electrònic gestiopatrimoni@montornes.cat o trucant al 931 149 007, fins al divendres 8 d’octubre a les 13 h. En el cas de l’activitat del Mons Observans també es podrà fer la reserva per gestiopatrimoni@montornes.cat a través del correu museu@montmelo.cat o de l'Instagram @museu_de_montmelo.

'L'estiueig de Carmanyola'

A Montmeló, a banda del taller a Mons Observans –jaciment que comparteixen ambdós municipis, s'ha organitzat la ruta L'estiueig de Carmanyola.

Dissabte a les 11 h s'inaugurarà una ruta cultural pels carrers del Montmeló, que servirà per donar a conèixer el ric patrimoni modernista i noucentista de la població. El punt de partida d’aquest viatge al passat serà la plaça Joan Miró i portarà els participants per dotze punts fins a finalitzar a la Torreta. A més, les parades del recorregut quedaran marcades amb uns codis Qr, per tal que qui ho vulgui pugui fer la visita pel seu propi compte.

La ruta rep el nom de L’estiueig de Carmanyola, un nom que recorda que des de finals del segle XIX Montmeló va ser una de les destinacions més populars per anar a passar les llargues temporades d’estiu. La seva situació –propera a Barcelona–, l’existència de l’estació de ferrocarril, els seus paratges naturals i el clima, van propiciar que estiuejats de diferents classes socials triessin aquesta destinació. Aquesta proximitat permetia que molts d’ells s’establissin a la població amb les seves famílies durant el període estival i anessin a treballar cada dia a la ciutat, tornant-hi al vespre. És per això que els habitants de Montmeló anomenaven a aquestes famílies estiuejants de carmanyola.

La ruta ha sigut possible gràcies al treball conjunt del Museu Municipal de Montmeló amb l’Arxiu Municipal i la col·laboració i supervisió del Centre d’Estudis de Montmeló (CEM).

Per a participar-hi cal reservar entrada al correu museu@montmelo.cat o a l'Instagram @museu_de_montmelo, especificant l’activitat desitjada i les dades personals.

Edicions locals