Montornès en Comú i ERC acorden una revisió a l'alça d'alguns impostos per garantir les polítiques socials

L'IBI urbà pujarà un 2,9% i s'actualitzaran els preus públics de la piscina, l'activitat esportiva i l'àmbit cultural

Política

Montornès en Comú i ERC han arribat a un acord per tirar endavant en el ple d'aquest dijous 7 d'octubre les Ordenances Fiscals per a l'any 2022, unes ordenances que fan una revisió a l'alça d'alguns dels tributs per poder garantir el manteniment de polítiques socials en el marc encara de la crisi per la Covid. El document signat també preveu un preacord de pressupostos per a l'exercici 2022. Les ordenances s'aprovaran al ple d'aquest dijous 7 d'Octubre.

El document, signat per Jordi Delgado i Sergi Martínez com a representants de Montornès en Comú i ERC, respectivament, planteja accions per fer front a la crisi econòmica i social provocada per la Covid i també per a la recuperació. En aquest sentit, les línies marc per a l’actualització de les ordenances i pressupostos del 2022 són el manteniment de programes de protecció social i la planificació per a l’any 2022 d'accions de recuperació i reactivació econòmica; continuar desenvolupant el pla de millora de l’espai públic, en especial amb la millora de parcs i jardins; reactivar l’acció cultural, esportiva i comunitària, i continuar desplegant les inversions ja programades.

"Per fer-ho, ens cal compensar la minva d’ingressos ordinaris que està patint l’Ajuntament per garantir les polítiques públiques que atenen a tothom sense exclusions, i que intervenen en els problemes de la vida real del veïnat", exposen en el document.

En aquest sentit, l'acord proposa una revisió a l’alça dels tributs "per garantir una justa redistribució dels recursos perquè ningú quedi enrere", indiquen, i perquè es garanteixin les cobertures socials als col·lectius així com el correcte funcionament dels serveis i infraestructures municipals. És per això que es proposa la revisió de l'IBI amb un lleuger increment molt per sota de l'augment de preus (IPC), amb què es preveu recaptar 160.000 euros més. "L'IBI actual és dels més baixos de la comarca i representa la principal font d’ingressos directes", diuen des dels comuns i ERC.

L'acord es plasma amb un increment del 2,9% de l'IBI urbà, que representa un impacte mitjà de 5,50 € per rebut o 2 € al mes. També es preveu diferenciar els tipus de gravamen segons els usos dels immobles, actualitzant i gravant de forma diferenciada els immobles de major valor cadastral.
La revisió d'ordenances també preveu l'actualització dels preus públics de piscina i activitat esportiva i de l’àmbit cultural "per donar valor a la programació i poder optar a una programació de major qualitat". També es planteja actualitzar l’ús de les instal·lacions del Teatre Margarida Xirgú i el Teatre Montbarri.

Montornès en Comú i Esquerra República de Montornès consideren que en la situació actual de crisi postpandèmia és necessari "mantenir aquest treball compartit en aquesta nova fase" i lamenten que altres formacions de l’esquerra "no s’hagin sumat fins al moment d’escriure aquest acord, i segueixin instal·lats en la posició confortable del no, que a efectes pràctics dona ales a les posicions de bloqueig de la dreta", opinen.

Edicions locals