Els preus dels lloguers s'encareixen a tot el Baix Vallès excepte a Mollet, únic municipi on s'aplica la limitació de preus de la Generalitat

La Generalitat renova la declaració de Mollet com a àrea de mercat tens que permet la regulació de preus

Societat

Els preus dels lloguers s'encareixen a tot el Baix Vallès excepte a Mollet, únic municipi on s'aplica la limitació de preus de la Generalitat
Els preus dels lloguers s'encareixen a tot el Baix Vallès excepte a Mollet, únic municipi on s'aplica la limitació de preus de la Generalitat

Els preus dels lloguers d’un habitatge al Baix Vallès durant aquest any 2021 s’han incrementat respecte als de l’any 2020 a tots els municipis excepte a Mollet, on han baixat. La capital baixvallesana és l’únic municipi on el preu del lloguer està regulat, ja que està considerat com a àrea de mercat d’habitatge tens, una condició per poder aplicar la llei catalana 11/2020, de regulació dels preus del lloguer.

Aquesta llei, que va entrar en vigor el setembre de l’any passat, té com a finalitat contenir i moderar el preu del lloguer en determinades zones que, per les seves característiques, no garanteixen tenir habitatges a un preu accessible.

Declaració renovada

Fa un any, i amb caràcter transitori, la Generalitat va declarar com a àrees amb mercat d’habitatge tens 61 municipis, entre els quals Mollet, que el passat mes de juliol aprovava al ple la resolució per demanar al Govern català poder renovar aquesta consideració. El DOGC d'aquest dilluns ha donat a conèixer les poblacions que es mantindran amb la regulació de les rendes de lloguer i Mollet és una d'elles. Segons fonts de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, aquesta renovació és per a un màxim de cinc anys, tot i que "periòdicament es faran les revisions pertinents per comprovar si encara es compleixen els criteris per considerar el municipi àrea de mercat tens", expliquen.

Pel que fa a la renovació de la resolució, la regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Mollet, Núria Muñoz, opina que "és important perquè les dades apunten que la regulació ha fet baixar els preus i no ha disminuït el nombre de contractes de lloguer, que es manté", explica la regidora d'Habitatge, Núria Muñoz.

Aquesta mateixa setmana, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha fet públiques les dades del mercat de lloguer del segon trimestre de 2021, segons les quals es detecta un increment dels preus als municipis baixvallesans,  excepte a Mollet, tot i que amb intensitats diferents.

Segons la mitjana de preu dels dos primers trimestres de 2021, els dos municipis on més s’han encarit els lloguers respecte al preu mitjà de 2020 són la Llagosta i Montornès, on s’han apujat un 10% en tots dos casos. A continuació, Montmeló i Parets també registren encariments dels preus del 5,6% i el 3,5%, respectivament. Pel que fa a Martorelles i Sant Fost, els increments han estat molt més moderats, del 0,6% i el 0,2%, respectivament. Per contra, Mollet ha estat l’únic que ha aconseguit reduir el preu mitjà del lloguer, que s’ha abaratit un 3,9%.

A Catalunya, la mitjana de reducció de preus ha estat del 5,5%, una davallada que el Sindicat de Llogateres atribueix directament a la regulació de preus, tot i que altres veus del sector immobiliari  consideren que encara no es poden extreure conclusions, ja que el mercat encara està afectat per la crisi de la Covid.

Malgrat l'abaratiment detectat, Muñoz considera que els preus de lloguer encara són alts en comparació a les rendes de les famílies "i més amb la crisi provocada per la Covid" i considera que aquesta regulació "ha d'anar acompanyada d'un parc d'habitatge públic suficient", conclou.

A l'espera de resposta

Durant aquest any, altres municipis baixvallesans han mostrat la seva intenció d'incorporar-se a les àrees de mercat tens –com és el cas de Montornès del Vallès i Sant Fost de Campsentelles, on es van aprovar mocions en aquest sentit. En el cas de Sant Fost, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha rebut la petició aquesta setmana i haurà d'analitzar si es compleixen els criteris per aprovar o no la resolució. Els supòsits a complir són que el preu dels lloguers a la població tingui un creixement sostingut clarament superior a la mitjana catalana, que els arrendataris destinin més d’un 30% dels ingressos al lloguer, i que el preu hagi pujat en cinc anys tres punts més que l’IPC català.

La regulació de rendes es marca a partir de l’anomenat índex de referència, un indicador de consulta pública que permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer en una zona i amb unes característiques definides. Aquest índex el determina i difon el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i es calcula sobre la base de les dades de l’habitatge. Actualment Sant Fost no disposa d'aquest índex i això, segons fonts de l'Agència, podria dificultar la resolució positiva.

Edicions locals