Aliança de 14 ajuntaments per controlar els senglars en espais urbans i periurbans

Municipis com Granollers i les Franqueses compartiran experiències i accions per mitigar els efectes de la proliferació de l'espècie

Societat

Mitigar els conflictes que es poden produir per la proliferació de senglars, també a zones periurbanes i urbanes. Aquest és l'objectiu del conveni que han signat 14 ajuntaments del Vallès Oriental, entre els quals Granollers i les Franqueses, per tal d'elaborar una diagnosi de la situació de l'espècie a la zona i un pla d'acció, així com implementar mesures adaptades a cada municipi.

El conveni es va gestar el 2019, en una reunió que va tenir lloc el 8 d'abril a Palou, amb representants d'alguns dels ajuntaments signants i amb un representant de la Generalitat, per abordar la proliferació de senglars, ha explicat el regidor de Medi Ambient de Granollers, Albert Camps. Allà es va decidir crear una taula tècnica de treball i avançar en el conveni, que té una durada de 4 anys, prorrogables. "Hem obert camí, el nostre model de treball conjunt és extrapolable", deia el regidor.  De fet, el representant del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Txema López, ha insistit en el fet que "aquest nou model de governança l'estem intentant replicar".

El tècnic del Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Granollers i membre de la comissió tècnica creada el 2019, Xavier Romero, ha explicat com l'abandonament del món rural i la gran capacitat d'adaptació del senglar han dut a la seva proliferació, sobretot de 25 anys ençà. "A partir de 2010 hi ha forcça incidències als municipis i cada municipi ha fet les seves actuacions, però la pròpia dinàmica de l'espècie requereix accions conjuntes", assegura.

Per això, un cop feta l'avaluació del territori d'aquests 14 municipis –que suposa 107 quilòmetres quadrats i una població de 235.000 habitants– la intenció és implementar mesures preventives, de sensibilització ciutadana i "de retirada i captura si hi ha un senglar que s'habitua al medi urbà", indica Romero. "Fins ara hem basat el control poblacional en la caça, però hi ha llocs on no es pot, com en el cas de Granollers", apunta López. En els municipis, per exemple, apunta que "cal evitar residus i parcel·les incontrolades, però no hi ha una única mesura i dependrà de cada medi", insisteix.

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, apunta que a Palou són habituals els senglars als camps i que també hi ha hagut incidències en entorns urbanitzats, sobretot a partir de 2015. "Cal posar-se a treballar perquè no sigui un problema greu", conclou.

A banda de Granollers i les Franqueses, també han signat el conveni Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Canovelles, l’Ametlla del Vallès, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Martorelles, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana i Vilanova del Vallès

Edicions locals