La mongeta del ganxet ja té la denominació d'origen protegida europea

La Unió Europea ha inclòs el producte en el registre comunitari aquest dimarts

Societat

La Comissió Europea ha anunciat que la mongeta del ganxet, un dels productes emblemàtics que es cultiva a Gallecs, ha quedat inclosa en el registre comunitari de denominacions d'origen protegides amb la menció d'Apel·lació Geogràfica Protegida (AGP).

Aquesta distinció suposa que tant la producció com la transformació i l'elaboració del producte han tingut lloc a l'àrea geogràfica a què es refereix la denominació.
Brussel·les incorpora les mongetes del ganxet "al miler d'aliments de qualitat que ja estan protegits per la legislació europea sobre protecció d'indicacions geogràfiques, denominacions d'origen i especialitats tradicionals", informa en un comunicat.
La Generalitat va aprovar al maig de 2008 el reglament per concedir la Denominació d'Origen Protegida (DOP) a la mongeta de ganxet. Malgrat mancar la resolució europea sobre aquesta petició, els productors ja van començar a incorporar el distintiu l'etiquetatge del producte.
La producció de la mongeta de ganxet es focalitza a tots els municipis del Vallès Oriental, del Vallès Occidental, nou municipis del Maresme i quatre de la Selva. Al Baix Vallès, els referents més clars és l'espai rural de Gallecs, Sant Fost i Martorelles.
El primer expedient per la Denominació d'Origen per la mongeta de ganxet data de l'any 2005, la primera resolució favorable de la Generalitat es va produir un any després.
L'executiu comunitari també ha concedit la denominació d'origen protegida europea al formatge italià Salva Cremasco i la indicació geogràfica protegida al xarop de fruites alemany Rheinisches Apfelkraut.

Edicions locals