El Consorci del Besòs reclama poder cobrar directament el cànon de l'aigua

Sergi Mingote, nomenat oficialment president de l'ens aquest dimecres, presentarà la proposta al conseller de Territori i Sostenibilitat

Societat

El Consorci per a la Defensa de la Conca del Riu Besòs reclamarà al Govern de la Generalitat poder cobrar directament el cànon de l’aigua, l’impost que paguen tots els usuaris i que actualment cobra l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L'organisme creu que aquest seria un model molt més eficient, que l'actual marcat pel deute de l'ACA.

Segons Sergi Mingote, que aquest dimecres era nomenat oficialment nou president del consorci, aquest seria un model més eficient, ja que el consorci podria gestionar directament els recursos sense haver d’esperar la transferència de l’ACA, que actualment deu a l’òrgan que cuida la conca del riu i les seves depuradores més de 10 milions d’euros. “El consorci no és deficitari, generem més ingressos que despeses, per tant l’excedent del cànon després de fer la gestió el passaríem a l’ACA, perquè ara estem fent una gestió que tenim transferida però no l’estem cobrant”, apunta Mingote.
El nou president creu que aquesta és una mesura que podria solucionar en part l’actual situació econòmica del consorci, que preveu que el deute de l’ACA pugui arribar l’any vinent als 20 milions d’euros. A hores d’ara, el consorci està estudiant la viabilitat jurídica de la proposta que preveu presentar en breu al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder.

OBJECTIUS DEL NOU PRESIDENT
El sanejament de les arques és un dels objectius que es marca Mingote, com a nou president del consorci en substitució de Josep Orive. Mingote, però, també vol mantenir la tasca de transformació de la conca del Besòs i les subconques i les feines de sanejament, a través del qual es tracten 50 milions de metres cúbics d’aigües residuals; incrementar els programes de suport als municipis perquè puguin transformar les lleres dels rius; i continuar amb la tasca pedagògica mitjançant el Projecte Rius.
Pel que fa al nou òrgan de govern del consorci, està integrat per membres “de tots els partits per sumar esforços en moments difícils, perquè els rius no entenen de colors polítics i hem de fer una feina conjunta per no tornar enrere”, apunta Mingote.

Edicions locals