Les retallades de la Generalitat ofeguen el Consorci del Besòs

El deute previst de més de 20 milions de l'ACA amb l'òrgan posa en perill la gestió de les 14 depuradores de la conca fluvial

Societat

El Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs ha alertat que les retallades pressupostàries per part del Govern de la Generalitat i la demora en els pagaments per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) poden posar en risc el funcionament de les 14 depuradores que gestiona l'òrgan. Segons Sergi Mingote, que assumirà en breu la presidència del consorci, l'ACA acumula un deute de 10,4 milions d'euros dels darrers 11 mesos i preveu una nova retallada del 17% en el pressupost per a 2012.

D'aquesta manera, la rebaixa del 17% prevista per al 2012 se sumaria a la ja aplicada enguany del 20%, unes retallades agreujades per la demora en el pagament de les transferències que ha de fer l'ACA al consorci per fer funcionar les depuradores, que segons Mingote, ascendeixen a uns 10,4 milions d'euros del darrer exercici. "El consorci no podrà suportar un deute superior als 20 milions d'euros, que és el que es preveu segons anunciava la vicepresidenta del govern en l'última reunió mantinguda. La gestió serà insostenible", indica Mingote que apunta que el pressupost anual del consorci és d'uns 20 milions d'euros.
Actualment, el consorci s'encarrega del manteniment i la depuració de l'aigua de la conca del Besòs. Dóna cobertura a més de 50 municipis, a sis subconques (dels rius Mogent, Congost, Ripoll, Besòs i de la riera de Caldes) i gestiona 14 depuradores. Mingote assegura que el deute asfixiarà l'òrgan i que es corre el perill d'haver de "parar màquines". En aquest sentit, adverteix que "hi ha el risc que la conca del Besòs es converteixi de nou en un clavegueram a cel obert". Mingote afegeix que "el govern hauria de mantenir la sensibilitat en l'àmbit mediambiental i reconsiderar aquestes retallades" i recorda que del tractament de l'aigua se'n poden derivar responsabilitats penals.
Mingote ha volgut palesar que malgrat el deute, el consorci "ha continuat donant un servei de qualitat" gràcies a les arques sanejades de l'organisme, que "han permès afrontar el 2011".
L'alcalde de Parets apunta que el consorci està treballant en propostes per presentar a l'ACA i a la Generalitat i espera que la voluntat del govern català no sigui "desmantellar un servei públic per buscar operadors privats que gestionin el servei", conclou.

Edicions locals