L’Hospital suma 760 pacients a l’espera d’una operació

La intervenció de cataractes és la que acumula una llista d’espera més llarga amb 251 pacients

Societat

Més de 750 pacients es troben en llista d’espera per ser intervinguts quirúrgicament a l’Hospital de Mollet. Segons les dades més recents del Servei Català de la Salut, a juny de 2011, els tractaments en garantia (aquells que tenen una espera garantida inferior als sis mesos a la xarxa sanitària pública) sumaven 761 persones a les llistes amb un temps mitjà d’1,89 mesos, una espera per sota de la mitjana catalana que és de quatre mesos.

De les operacions sense risc vital amb temps garantit, la intervenció de cataractes és la que acumula un nombre de pacients a l’espera més elevat, amb 251 persones, una xifra que, segons fonts de l’hospital molletà, ha incrementat en el darrer any per la reordenació de pacients, molts dels quals abans havien de ser atesos a Granollers i que ara passen a ser pacients de l’equip d’oftalmòlegs de Mollet. Pel que fa a l’operació per la qual han d’esperar més els pacients és la de varius, que frega els sis mesos d’espera.
La setmana passada, el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruíz, donava a conèixer la proposta d’un nou sistema de gestió de l’activitat quirúgica als hospitals catalans. El projecte preveu que les operacions de varius, la circumsició, els galindons i el quist pilonidal surtin de la llista d’intervencions amb garantia de temps. En canvi preveu que s’hi incorpori l’operació d’hèrnia discal, una decisió molt ben valorada per la directora de Processos Assistencials de l’Hospital de Mollet, Vicky Nortes, que assegura que al centre molletà han augmentat els pacients amb aquesta patologia, dels quals hi ha qui ha d’esperar més de sis mesos per ser intervingut. “És un procediment molt dolorós, que ofereix poca qualitat de vida al pacient i que provoca moltes baixes laborals”, apunta Nortes. Del nou projecte del govern català, Nortes destaca el fet que a l’hora d’operar es prioritzi el criteri clínic per sobre del temps que el pacient porti esperant. “Se’ns demana que tinguem en compte la situació personal del pacient, la seva malaltia i fins i tot el seu entorn”, diu Nortes, que apunta que el sistema de temps en garantia afecta els malalts que no tenen risc vital, però que “hi ha altres vies com és l’atenció urgent, que és immediata, i la preferent, que es resol en un termini entre 7 i 10 dies”, conclou.

Edicions locals