El govern projecta un aparcament municipal lliure al centre de Montornès amb unes 60 places

L'actuació s'emmarca en un projecte per reduir el volum de vehicles al centre i guanyar espais per a vianants

Societat

El govern projecta un aparcament municipal lliure al centre de Montornès amb unes 60 places
El govern projecta un aparcament municipal lliure al centre de Montornès amb unes 60 places

Laura Ortiz

L'anomenat urbanisme tàctic ha arribat a Montornès. El govern ha aprovat inicialment un projecte que té com a objectiu reduir el volum de vehicles i alliberar espais dels carrers del centre del municipi per destinar-los als vianants. "La pandèmia ens ha fet veure que cal ampliar aquests espais en punts on les voreres són estretes, guanyar zones de vianants al centre", explica la regidora de Mobilitat, Ana Madrona.

Per fer-ho, es preveuen actuacions de baix cost i execució ràpida, principalment treballs de delimitació d'espais amb pintura i senyalització. "Són mesures flexibles i reversibles, que si provoquen problemes es poden anar adaptant amb el diàleg amb els veïns", apunta Madrona com una de les bondats d'aquest sistema.

Pèrdua de llocs d'aparcament

Aquesta ampliació d'espai per a vianants comportarà la pèrdua de llocs d'aparcament al centre. Per aquest motiu, una de les primeres actuacions seria l'adequació del pati de l'antiga escola Palau d'Ametlla (al costat de La Lira) com a aparcament municipal lliure.

Amb aquest nou espai d'aparcament, al qual s'accediria des de la rambla Sant Sadurní, es creen 62 noves places d’aparcament de vehicles i 2 zones reservades per l’aparcament de motos, un nombre de places, que, segons la regidora de Mobilitat, "suposa una alternativa a les que s’eliminen dels carrers, ja que estan situades en una zona molt cèntrica", assegura.

Actuacions a quatre punts

Pel que fa a les actuacions als carrers, el projecte en preveu a quatre zones del centre. D'una banda, es preveu actuar a la rambla de Sant Sadurní per pacificar el trànsit i dotar de més espai els vianants a l’entorn del Teatre. Les obres consistirien a ampliar l'amplada de la vorera en el tram que va des del passatge que connecta la plaça de Margarida Xirgú amb la rambla de Sant Sadurní fins a les escales que donen accés a l’entrada al pati de la Lira. A més també s'hi faria un pas elevat a la calçada per facilitar el creuament de vianants de la rambla en l’itinerari passatge del Teatre – plaça Pau Picasso.

Una altra mesura és fer de vianants el tram del carrer de Jacint Verdaguer comprès entre els carrers Jaume Balmes i Estrella, evitant el pas de vehicles, i així donar continuïtat a l’eix de vianants que va des de la plaça de Joan Miró fins al carrer de Sant Isidre, creuant el carrer Estrella i el carrer Major.

També es preveu ampliar la vorera del carrer de Palau d’Ametlla, en el tram comprès entre els carrers de Jaume Balmes i Major, i la vorera del carrer de Sant Isidre, que, a més, passaria a tenir un únic sentit de circulació amb entrada des de la rambla de Sant Sadurní i sortida cap a l’avinguda Onze de Setembre (BV-5001), on s'instal·laria un nou grup semafòric de vehicles i vianants.

Les obres, que tindrien un termini d'execució d'entre dos i tres mesos, tenen un pressupost d'uns 48.400 euros. El projecte es troba en exposició pública i el termini per presentar-hi al·legacions finalitza el 8 de març.

Edicions locals