El govern de Montornès presenta el pla de mesures per fer front a la crisi de la Covid

La no aprovació del pressupost municipal obligarà a buscar alternatives de finançament per a les accions futures, valorades en uns 510.000 euros

Societat, Economia

El govern de Montornès presenta el pla de mesures per fer front a la crisi de la Covid
El govern de Montornès presenta el pla de mesures per fer front a la crisi de la Covid

El govern de Montornès tirarà endavant el Pla Covid-19, el paquet de mesures per fer front a la crisi del coronavirus, malgrat les possibles dificultats de finançament derivades de la no aprovació del pressupost municipal.

Divendres passat, l'endemà del ple de pressupostos, l'alcalde, José A. Montero, i els regidors, Jordi Delgado i Natalia Segura, presentaven en societat el Pla, que agrupa 106 mesures per afrontar les conseqüències socials i econòmiques causades per la crisi sanitària. La fotografia, però, evidenciava la ruptura amb els grups de l'oposició, que han pres part de la confecció del pla –que volia ser un acord institucional i transversal– però del qual "s'han desmarcat en bloquejar l'aprovació del pressupost", considerava l'alcalde Montero.

El Pla Covid-19 recull les mesures de xoc urgents que des de l’Ajuntament de Montornès es van implementar durant la declaració de l’Estat d’Alarma, les que es van dur a terme en el període de desescalada, les que s’estan desenvolupant en la represa i les que seguiran els pròxims mesos (fins al desembre del 2021). La despesa total se situa entorn dels 850.000 euros, 342.000 euros que ja s'han executat i 510.000 que estaven previstos en el nou pressupost que no va tirar endavant. Segons explicava Delgado, els 342.000 euros que han engrossit les partides socials i de reactivació econòmica en els darrers mesos s'han aconseguit gràcies a la redistribució d'altres partides que s'han minorat com les destinades als consums energètics d'equipaments –que han caigut en picat durant el confinament–; o les de subvencions i activitats culturals i esportives, unes reduccions "acordades amb les entitats", assegurava Delgado.

Pel que fa a les accions de futur i davant les dificultats per finançar-les en no disposar del pressupost aprovat, Montero avançava que al setembre es convocarà el teixit econòmic, industrial, entitats i la societat civil per "cercar aliances amb altres col·lectius per tirar endavant el pla". En aquest sentit, l'alcalde avançava que "s'hauran de reorientar de nou els recursos dels quals disposem" i no descarta fer una crida a la indústria del municipi perquè puguin fer aportacions econòmiques.

El Pla és la nova agenda prioritària d’actuacions municipals per al que resta de mandat i la base d’un acord local de suport comunitari entre els diferents agents socials, econòmics, el teixit associatiu i els grups polítics municipals. El govern apunta que adaptarà el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per al mandat 2020-23 "posant en primer terme les mesures d’acció social i de reactivació econòmica". "Montornès ha reaccionat a la crisi des de les polítiques d'escut social que ja anàvem desenvolupant des de la crisi de 2008. Ara hem de mantenir i reforçar aquests programes", explicava el regidor Jordi Delgado. Entre aquestes polítiques de recuperació social i econòmica, algunes de les quals proposades pels grups de l'oposició, destaquen l'ampliació dels programes d'alimentació, beques i ajuts d'emergència, el reforç del Servei d'Atenció Domiciliària, cobrir la demanda d'enfortiment de la salut comunitària, la creació d'un fons local per a línies d'ajut al comerç i l'empresa, ajuts als lloguers, i inversió i contractació pública per a la reactivació econòmica.

L’Ajuntament també té prevista una nova revisió de la fiscalitat per facilitar el pagament de tributs a través de més ajuts, bonificacions i exempcions.

Edicions locals