L'oposició tomba el pressupost municipal de Montornès

La situació de l'empresa municipal i les inversions en una sauna del CEM i el futur camp de futbol de Montornès Nord, els esculls

Política

L'oposició tomba el pressupost municipal de Montornès
L'oposició tomba el pressupost municipal de Montornès

Montornès no disposarà de pressupost municipal per als quatre mesos que queden de 2020. Els vots en contra de l'oposició en bloc van tombar la proposta del govern, que es va anar modificant en la mateixa sessió per possibilitar un acord que, finalment, va ser infructuós.

El futur de l'empresa municipal, actualment en pèrdues, i inversions previstes al CEM Les Vernedes i al projecte del nou camp de futbol a Montornès Nord van ser els punts de fricció que es van anar negociant durant més de quatre hores d'un debat intens entre govern i oposició.

El govern presentava un pressupost de 24.110.647 euros, un projecte de comptes municipals que, d'una banda, havia de permetre fer front a l'actualització dels sous de la plantilla municipal –una qüestió que sí que va ser aprovada en el punt anterior del ple i que suposa 8,1 milions d'euros, però que queda en suspens per no comptar amb la partida prevista al pressupost que no va tirar endavant. De l'altra, aquest pressupost pretenia, també, donar resposta a la situació de crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, amb uns 510.000 euros destinats a enfortir l'escut social i les polítiques vinculades al comerç i als autònoms. "És un pressupost de reconstrucció, que hem estat elaborant amb l'ànim que fos aprovat amb una unitat institucional", deia l'alcalde, José Antonio Montero, a l'inici de la sessió.

Però aquesta desitjada unitat, precedida de nombroses reunions de negociació entre govern i grups de l'oposició les darreres setmanes, es va anar esquerdant a mesura que s'avançava en el debat, que feia aflorar els punts que condicionaven el posicionament dels diferents grups, unes condicions, algunes de les quals, com el futur de l'empresa pública, "ja havien quedat resoltes abans del ple", considerava l'alcalde.

Liquidació de l'empresa pública

Així doncs, alguns dels grups com PP i Cs tornaven a posar sobre la taula el debat sobre el futur de Montornès Serveis i Manteniment una qüestió que l'oposició havia situat com un dels elements centrals en la negociació dels pressupostos. Com es va explicar durant el ple, després de la negociació de les últimes setmanes, es va acordar que l'assemblea general de l'empresa prendrà la decisió de la liquidació de l'ens al setembre, una decisió que grups com el PSC i Més per Montornès reconeixien durant el ple. "L'empresa pública no pot ser una excusa per no aprovar el pressupost perquè havíem arribat a un acord", lamentava Montero.

Debat sobre inversions

De fet, un cop superat el debat de l'empresa municipal, el principal escull perquè s'aprovessin els comptes van ser les inversions. El desacord per la partida destinada a la reforma d'una sauna del CEM Les Vernedes de 48.400 euros, primer, i una de 75.000 euros per poder tancar l'acord amb la Fundació Johan Cruyff per a la construcció del camp de futbol a Montornès Nord, segon, van condemnar el pressupost al fracàs.

La majoria de grups de l'oposició van acabar reclamant una reformulació de les inversions regulars, amb aquestes dues com a punta de llança. "Considerem que és un pressupost excepcional i per això no s'hauria de fer el pla regular d'inversions", deia Joffre Giner, de Més per Montornès.  Davant la impossibilitat d'arribar a un acord, el govern recollia algunes de les peticions que es van formular durant el ple i que, en un primer moment, semblava que podien fer variar el sentit de vot d'alguna de les formacions, que així ho explicitaven, com Més per Montornès i PSC.

En concret, l'executiu local plantejava l'eliminació de la partida de la sauna per crear-ne una de més genèrica d'uns 167.500 euros per a un fons per fer front a possibles reformes o millores a equipaments municipals com les escoles davant la crisi de la Covid, una petició que feia expressament Més per Montornès.

Pel que fa a la partida de 75.000 euros per al camp de futbol de Montornès Nord, l'alcalde explicava que era obligatori que hi hagués una partida per poder tancar l'acord de conveni amb la Fundació Johan Cruyff, que assumirà la part principal de la inversió. En aquest sentit, tot i que hi havia grups que reclamaven que no es fes aquesta inversió, Montero es mostrava ferm: "Seria una oportunitat enorme que perdria la població i a més és un compromís que vam prendre amb la ciutadania després d'un procés participatiu. No hi renunciarem", assegurava. Amb tot, plantejava la possibilitat de reconvertir la partida en plurianual i reduir l'aportació del 2020 de 75.000 a 48.400 euros.

Davant les renúncies del govern i la nova proposta plantejada, els grups de l'oposició van demanar que es posposés uns dies l'aprovació del pressupost, una reclamació, que aquest cop no va ser recollida pel govern. Finalment, el punt d'aprovació del pressupost municipal va ser passat a votació i va quedar rebutjat amb els únics vots a favor del govern i el no de l'oposició en bloc.

 

 

Edicions locals