Les llambordes en record als tres veïns morts en camps nazis ja són a Montornès

Les peces, que recordaran Mariano i Joan Clivillers i Josep Viñallonga, s'instal·laran a la plaça de la República

Societat

Les llambordes en memòria dels tres montornesencs morts als camps d'extermini nazi ja es troben a Montornès a l'espera d'una data per a la seva instal·lació.

Fa unes setmanes que l'Arxiu Municipal rebia les stolpersteine de Mariano i Joan Clivillers i Josep Viñallonga, els tres veïns que van ser deportats als camps de Mauthausen i de Bochum, on van morir.
Al febrer de l'any passat, el ple de l'Ajuntament aprovava una moció presentada per ERC per la qual s'acordava la col·locació al municipi de les stolpersteine, un monument memorialístic d'abast europeu en record a les víctimes del nazisme creat per l'artista Gunter Demnig. Consisteix en la col·locació d'uns llambordins de formigó, de 10 centímetres per 10 centímetres, amb una fulla de llautó que recull les dades bàsiques de la persona assassinada, desapareguda o internada en un camp de concentració nazi. Cada llambordí està fet a mà per Demnig.

Aquestes llambordes es posen a prop del darrer lloc on va viure la víctima. Amb tot, segons fonts de l'Arxiu Municipal, a Montornès s'instal·laran totes tres juntes a la plaça de la República, on ja existeix el monument Memòria Històrica, obra de l'artista Josep Plandiura, en record de les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra

Ara, l'Ajuntament, que va fer l'encàrrec directament a l'artista alemany, haurà de decidir una data per fer l'acte d'instal·lació, que es volia realitzar en presència de l'autor, una visita que no estaria gens clara davant la situació de pandèmia per la Covid-19.

Edicions locals