La Generalitat atorga un ajut per desenvolupar projectes d'Smart City a Montornès

L'Ajuntament rebrà una subvenció d'uns 78.000 euros a través del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC)

Societat

L'Ajuntament de Montornès ha fet un pas endavant pel que fa al finançament del projecte de ciutat intel·ligent en aconseguir una subvenció de la Generalitat a través dels ajuts del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), que s'han donat a conèixer aquesta setmana.

El Departament de la Presidència de la Generalitat ha presentat la resolució provisional del PUOSC corresponent al període 2020-2024. L'Ajuntament de Montornès va presentar a la convocatòria el projecte de millora de la mobilitat mitjançant la implementació de projectes Smart City, una proposta que s'inclou en el model de ciutat intel·ligent que va donar a conèixer el govern local al febrer de l'any passat. El pla inclou solucions vinculades a la utilització de noves tecnologies i sistemes d'informació per millorar el municipi i els seus serveis en quatre àmbits estratègics de treball: Mobilitat, Governança, Promoció Econòmica i Ciutadania i, finalment, Sostenibilitat.

En aquest cas, el projecte que se subvencionarà serà per implementar millores en l'àmbit de la mobilitat. La subvenció atorgada ha estat de 77.809,66 euros, d'un pressupost subvencionable de 111.156,65 euros. La previsió del PUOSC és que l'ajuda s'atorgui el 2022.

L'Ajuntament també va presentar dos projectes més un dels quals el de la millora de l'eficiència de l'enllumenat públic, que rebrà un ajut de 48.416,48 euros, dels 494.346,44 euros de pressupost subvencionable. El segon, una petició de subvenció per al desenvolupament de la 1a fase de transformació de l'antic camp de futbol de Montornès Nord, ha estat denegat.

250 milions als municipis

El PUOSC, aprovat a finals del 2019, forma part d’un pla quinquennal que preveu atorgar en total 250 milions d’euros als municipis i comarques de Catalunya. En conjunt, a través del PUOSC 2020-2024 se subvencionaran obres que, segons el Govern català, activaran una inversió de 644,8 milions d’euros en obra pública. Aquesta inversió global permetrà realitzar un total de 2.102 actuacions als ajuntaments i les entitats locals, contribuint així a l’activació de l’obra pública a Catalunya.

Cal destacar que les actuacions i despeses subvencionables pel PUOSC 2020-2024 són les destinades a impulsar el reequilibri territorial i revertir la pèrdua poblacional; les de millora d'equipaments i infraestructures municipals que formin part d'una estratègia de desenvolupament territorial; les de millora i gestió eficient de recursos del municipi; les de prevenció de riscos naturals; les de millora de connectivitat tecnològica; les destinades a serveis públics, i les actuacions destinades a serveis supramunicipals. 

El pla està dotat per al conjunt de Catalunya amb un total de 250 milions d’euros, dividits en dues línies de subvencions. La primera és de 160 milions i hi han optat tots els ens locals, la segona és de 90 milions i es destina específicament a finançar projectes de municipis de menys de 5.000 habitants.

La primera línia de subvencions està destinada a les inversions i la dotació màxima per municipi és de 250.000 euros. La segona és per a acció territorial a municipis petits i nuclis de població reduïda i la dotació màxima per municipi és de 120.000. Les subvencions de la primera línia estan destinades a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals amb competències en obres i serveis de competència municipal i d'abast o interès supramunicipal. Les de la segona línia són per a municipis de menys de 5.000 habitants, entitats municipals descentralitzades de menys de 5.000 habitants i consells comarcals de menys de 5.000 habitants. Al programa general d'inversions podien optar tots els ens locals, 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades. Al programa de municipis petits i nuclis de població menors de 5.000 habitants podien optar 736 ajuntaments, un consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades.

Amb el PUOSC 2020-2024, els ajuntaments i consells comarcals recuperen, després de 8 anys, el principal instrument de suport al món local.
 

Edicions locals