Jesús Álvaro i Marcos serà el nou jutge de pau de Montornès

Substituirà Montserrat Bermúdez, qui portava 13 anys al càrrec

Societat

Jesús Álvaro i Marcos serà el nou jutge de pau de Montornès
Jesús Álvaro i Marcos serà el nou jutge de pau de Montornès

Laura Ortiz

El plenari municipal ha votat a favor del nomenament de Jesús Álvaro i Marcos com a nou jutge de pau del municipi, en substitució de Montserrat Bermúdez.

El nou jutge de pau, que prendrà possessió del càrrec un cop sigui ratificat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha exercit com a jutge de pau suplent els darrers dos anys. "És una figura molt àmplia, que abraça moltes responsabilitats i aplicacions i me la prenc com un voluntariat", explica Álvaro a SomMontornès.

De fet, Álvaro ha estat vinculat al món del voluntariat al municipi per la seva relació amb Càritas i amb el Banc d'Aliments i ara, jubilat recentment, "m'ho prenc com una continuïtat de la tasca de voluntariat, amb el mateix esperit d'atendre els altres", assegura. Professionalment ha estat comercial d'una empresa del sector de l'alimentació, una feina que "ja ho té això del tracte amb la gent, no em ve de nou", diu.

Una tasca àmplia

El Jutjat de Pau és un òrgan jurisdiccional als municipis on no hi ha Jutjat de Primera Instància i Instrucció i esdevé el primer esglaó en la relació entre la ciutadania i l'administració de justícia. A Montornès, on hi ha tres persones funcionàries treballant-hi, a més de l'activitat de qualsevol altre jutjat d'aquestes característiques, també assumeix les funcions de registre civil. En aquest àmbit, el jutjat tramita les inscripcions de naixements i defuncions, expedients matrimonials i tuteles i incapacitats.
Una altra de les tasques bàsiques del Jutjat de Pau són les anomenades actes de comunicació. Es tracta de la gestió de totes aquelles notificacions, requeriments i citacions que reben els veïns i veïnes de Montornès en relació amb qualsevol procediment judicial en què estiguin immersos, sigui com a testimonis, jurat, o acusats, entre altres.

La tercera pota de l'organisme són les actes de conciliació, amb què es fan tasques de mediació en conflictes veïnals com a pas previ a una possible demanda judicial. En aquest sentit, Álvaro remarca que "a vegades és millor un mal acord que haver d'acabar als tribunals", opina. "Per prendre decisions i mediar el que ha d'imperar és el sentit comú", conclou.
Álvaro substituirà en el càrrec Montserrat Bermúdez Escribano, qui és la jutgessa de pau des de fa 13 anys després d'estar sis anys més com a jutgessa suplent. Bermúdez decidia no tornar a presentar-se per ocupar el càrrec per motius personals.

Pocs candidats

Precisament, la falta de candidats en el procés de selecció del jutge de pau era un dels fets que lamentaven tots els grups municipals durant el ple. I és que només Álvaro i un altre candidat que es va descartar per incompatibilitat es van presentar al procés. "No només passa aquí, és generalitzat", lamentava l'alcalde, José Antonio Montero, qui remarcava: "Aquesta no és una figura simbòlica sinó que comporta molta responsabilitat", deia. En el ple també es va agrair la tasca duta a terme per Bermúdez durant aquests anys.

Edicions locals